1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kreativ tomteverkstad sedan tjugotvå år

I tjugotvå år har Camilla Ståhl haft sin tomteverkstad, Cinnober design, på Stora Östergatan i Ystad. Inför varje jul designar hon ett hundratal nya tomtar som säljs av återförsäljare i såväl de nordiska länderna, som i USA och Japan.
I händerna på Camilla Ståhl förvandlas en klump lera till de mest fantastiska små figurer. Stamkunderna som kommer till Camillas butik på Stora Östergatan i Ystad är många, men de finns också på andra sidan Atlanten. – I somras kom det in en kvinna som blev helt till sig när hon insåg att det var mina figurer som hon köpt hemma i USA.
Foto: Hannah Andersson

Camilla Ståhl är nyss hemkommen från julmarknaden på Högestad när ÖM hälsar på och hon är i full färd med att packa upp tomtar på butikshyllorna.

Tomtar som tar sig ett julbad, kör vespa, packar släden och ryktar renen. Idéerna för vad de små figurerna i röd luva kan tänkas hitta på verkar aldrig ta slut.

– Jag har väldigt livlig fantasi, bekräftar Camilla. När jag för tio år sedan började designa för Helsingborgsföretaget som jag jobbar för än idag, minns jag att de lite nervöst undrade hur jag skulle kunna komma med nya idéer år efter år. Men att det inte är något bekymmer kom de snabbt underfund med, säger Camilla och skrattar.

images5 bilder
enlarge
Bildspel

När julen 2019 står för dörren börjar Camilla redan spåna på figurer för julen 2020.

– En storsäljare som jag gjorde för två år sedan är tomten på utedasset, jag funderar på att göra tomtefar och -mor i bastun. Men jag lovar inget! Vissa idéer blir inte lika bra i praktiken som i teorin.

Camilla berättar att hon mycket sällan skissar.

– Jag börjar forma direkt från klumpen med lera.

Flera figurer är inte mer än någon centimeter hög.

– För dem krävs en stadig hand, skalpell och en syl, avslöjar Camilla.

Djur ligger henne varmt om hjärtat och är en inspirationskälla i skapandet.

– Jag gör mycket hundar och katter, både som figurer och motiv på kort.

Hennes talang begränsas nämligen inte till att skapa av lera, hon tecknar även motiv som trycks på kort, disktrasor, brickor och porslin.

Även om Camilla designar för alla årstider och högtider är julen tveklöst störst.

– Och jag älskar julen, det är bästa tiden på året!

images6 bilder
enlarge
Figurerna växer fram.