1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det finns en liten skara journalister som bemästrar både ord och bild. Som kan måla med såväl språket som ljuset. Dit hör Ystads Allehandas Simrishamnsreporter Torun Börtz, som just nu är aktuell med fotoutställningen Local heroines på Österlens museum.
Ystads Allehandas Simrishamnsreporter Torun Börtz har porträtterat 12 kvinnliga Österlenprofiler. Utställningen Local heroines visas på Österlens museum och invigs på skyltsöndagen klockan 16.

Titeln syftar på de färgstarka, kreativa och tongivande kvinnor, som man hittar både inom kultur och näringsliv på Österlen. I sitt jobb som lokalreporter har Torun Börtz träffat många av dem och fascinerats av deras drivkraft och passion.

Idén att porträttera kvinnor som på olika sätt representerar Österlen kom till henne en helt vanlig dag på jobbet.

– Jag var i Rörum och intervjuade Marie och Gustav Mandelmann. Jag tror det var inför premiären av deras TV-serie. Under samtalet såg jag för mitt inre ett porträtt på Marie. Det skulle tas genom ett frostigt växthusfönster. Så mycket visste jag.

Nu var det här mitt i sommaren och lät sig inte göras, men tanken på bilden ville inte försvinna och ett frö till ett större porträttprojekt hade såtts. Torun funderade på hur hon skulle avgränsa urvalet och bestämde sig för att porträttera kvinnor som är verksamma på Österlen.

– Men det finns det gott om, så då fokuserade jag på de kvinnor som jag anser bidrar till det som gör Österlen specifikt, förklarar Torun, som till slut hade bantat ner antalet till 12.

Bland de porträtterade finns glaskonstnären Elna Jolom i Norra Björstorp, äppelodlaren Lena Olsson, Österlens museums chef Lena Alebo, entreprenören Fredrika Gullfot på Simris Alg, Scen Österlens konstnärliga ledare Anna Kesar, Camilla Backman som driver Garaget i Hammenhög och så naturligtvis Marie Mandelmann.

– Alla bidrar på sitt sätt till att ge Österlen sin särprägel.

Torun ville även få med sin arbetskollega Emma Lawesson i projektet, men det satte prov på övertalningsförmågan.

– Jag tvingade i princip henne, säger Torun och skrattar hjärtligt. Emma har jobbat på tidningen i närmare 30 år och har förmedlat bilden av Österlen genom tusentals artiklar. Det kändes angeläget att få med henne.

Porträtten är tagna mellan februari och oktober i år. Torun har uteslutande arbetat med befintligt ljus, men miljön har varierat.

– Ibland har vi förflyttat oss till en representativ miljö och ibland har vi varit hemma hos personen ifråga.

– Jag kunde ha tagit alla bilderna under semestern i somras, men jag ville att det skulle synas att det var olika årstider. Sedan har det tagit tid att boka in folk och tajma det med bra väder och ljus.

Toruns intresse för fotografering väcktes i 20-årsåldern och har varit mer eller mindre starkt under årens lopp. Hon minns bestämt när intresset under en period falnade.

– Det var efter att jag blev knivrånad under en resa till Gabon. Jag blev av med min kamera och skulle skaffa en ny, så jag köpte en med autoinställningar. Tidigare hade jag plåtat manuellt, men kom inte för mig att göra det med min nya kamera. Resultatet blev att jag tröttnade.

Men för fyra år sedan kom intresset tillbaka på allvar och Torun skaffade sig en digital systemkamera.

– Jag tänkte att jag ger det här ett år. Har jag inte fastnat för det då lägger jag ner. Men det blev bara roligare och nu kör jag med manuella inställningar igen.

Det nyvunna fotointresset sammanföll med en resa till New York och följdes upp med en ettårig distanskurs i fotografering som anordnades av Fotografiska i Stockholm.

Bilder som Torun tog på asylboendet i Simrishamn visades under museets höstsalong 2017 och sporrade henne att fortsätta göra utställningar.

Människor och porträtt hör till favoritmotiven, men även miljöskildringar.

– Jag gillar att gestalta och berätta något med mina bilder. Det bästa med det här intresset är att man aldrig blir fullärd.

Torun fortsätter att fördjupa sig i bilden och dess budskap. I höst går hon en projektbaserad fotokurs på Valand i Göteborg.

– Vad den kommer mynna ut i är för tidigt att säga än, men förhoppningsvis en bok. Det hade varit kul.

Utställningen Local heroines invigs på Österlens museum under skyltsöndagen den 2 december klockan 16 och presenteras av Simrishamns kommuns kultur- och fritidschef, Anders Johnsson. Fotografen kommer inte bara berätta om sina bilder och fotointresse, utan bjuder även på sång. Torun och Pär Lundström-Gardh utgör duon L'heure Bleue, som bjuder på franska tongångar med skånsk touche.

images4 bilder
enlarge
Local heroines av fotografen Torun Börtz

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.