1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lamm för hela slanten i nystartad gårdsbutik

I helgen som gick invigdes Stubbaröds lamms gårdsbutik med bubbel och bandklippning. Att fåren lever ett gott liv fram till slakt och att hela djuret tas tillvara är viktigt för Eva Kvant Olsson och hennes man Martin Olsson som har öppnat gårdsbutik i Stubbaröd mellan Sankt Olof och Kivik.
Eva Kvant Olsson driver hobbylantbruk med 120 får tillsammans med sin man Martin Olsson i Stubbaröd. I helgen som gick invigde de sin nystartade gårdsbutik.
Foto: Hannah Andersson

Det är gårdens gamla garage och hönshus som byggts om från grunden och nu rymmer gårdsbutik där temat är tydligt; får och bin för hela slanten.

De första fåren flyttade in på gården redan 2005.

– Vi började med fem tackor, nu är vi uppe i 120 stycken, berättar Eva Kvant Olsson som driver hobbylantbruk tillsammans med sin man Martin Olsson. För ett år sedan kom bikuporna på plats.

I Stubbaröds lamms gårdsbutik säljs inte bara lammkött och honung utan även förädlade produkter som lammskinn och ullgarn.
Foto: Hannah Andersson

Martin arbetar på Skånefrö och Eva deltid på närliggande Raskarums kyckling.

– Jag har arbetat inom vården i 40 år men när vi bestämde oss för att bli familjehem fungerade det dåligt med de obekväma tiderna som vårdyrket innebär, berättar Eva. Och jag har drivit eget företag tidigare, som massör, därför låg det nära till hands att starta eget igen. Jag gillar kontakten med människor, också älskar jag djur!

40 av gårdens får är finullsfår, en gammal lantras med bevarandeplan.
Foto: Hannah Andersson

Hon prioriterar djurens välmående högt.

– Det är viktigt för mig att djuren har levt ett bra liv, bara då kan jag leverera produkterna till kunderna med gott samvete. Att ta tillvara på hela djuret känns också viktigt, därför blev det ett naturligt steg att starta gårdsbutik där vi kan sälja de förädlade produkterna.

I gårdsbutiken säljs inte bara honung och lammkött i allt från styckdetaljer till färs och färdigpressade hamburgare. Utan även lammskinn och garn spunnet av fårens ull.

– Garnet är spunnet av hundra procent finull, säger Eva och berättar att 40 av gårdens får är finullsfår, en gammal lantras med bevarandeplan.

Finullsgarn i fårens naturliga färger.
Foto: Hannah Andersson

Produkterna från gårdens egna djur har även fått sällskap av lite annat smått och gott i butiken, som delikatesser från Möllans ost, rapsolja från Farmors lycka, danska ullplädar och brickor, av svensk design, med motiv av får och bin förstås.

I butiken finns även lite andra produkter på temat, som brickor, servetter och handdukar av svensk design.
Foto: Hannah Andersson

Gårdens egna produkter finns även att köpa på annat håll. Garnet säljs bland annat i garnbutiken Maskor och Stygn i Simrishamn.

– I samarbete med Ingrid kommer jag även dra igång ett stickcafé här i gårdsbutiken en gång i månaden, berättar Eva och visar hur butiksinredningen på hjul enkelt kan flyttas för att ge plats åt stolar. Vi har försökt tänka brett och skapa flexibla lokaler för att verksamheten ska kunna utvecklas. Till våren är tanken att satsa på café.

Fåret Shaun och hans kompis Shirley får också vara med på ett hörn.
Foto: Hannah Andersson

Gårdsbutiken, Stubbaröds lamm, kommer att vara öppen torsdagar, fredagar klockan 11-17, och lördagar klockan 10-13 under hösten och vintern, öppettiderna kommer att utökas till nästa sommar.