1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Surfing

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.
Måns Olofsson blev uppslukad av vågsurf för fem år sedan och har bland annat arbetat som surfinstruktör i Arrifana i Portugal.
Foto: Fredrik Ekblad

När Måns Olofsson skulle välja namn på sitt företag, gjorde han det med omsorg.

– Kaffe och vågor är nog de mest primära sakerna i mitt liv, säger den 28-årige blonda surfentusiasten och skrattar.

Vi slår oss ner i trädgården med var sin kopp och blickar ut över Hanöbukten. Havet ligger blank som en spegel, inte ens en krusning syns på ytan idag.

– Men häromdagen fångade jag faktiskt några små vågor precis här nere. Det behövs inte mer än en lätt ostlig bris för att de ska bli stora nog att surfa på, säger Måns med en entusiasm i rösten som bara kan komma från en riktigt hängiven surfare.

Det har gått fem år sedan vågsurf kom in i Måns liv och fullständigt tog över det. Dessförinnan hade några hektiska år i finansvärlden gjort honom sjuk. Men istället för att skriva in sig på en psykiatrisk klinik, sade han upp sig, köpte en gammal VW Caravelle och gav sig iväg utan någon egentlig plan.

– Jag behövde bara komma bort från allt och bli hel igen och det blev jag i naturen.

I det faluröda trähuset med vasstak på Tittutvägen i Kivik finns fem rum och nio bäddar. Kaféet har öppet dagligen 11-18. På baksidan av huset finns en skejtramp för platta dagar.
Foto: Fredrik Ekblad

På en parkeringsplats i Arrifana, Portugal träffade han en svensk tjej som också befann sig på resande fot och introducerade honom för surfing.

– Jag blev helt uppslukad och surfade 12 timmar om dagen varje dag. Det slutade med att jag tog en surfinstruktörslicens och började jobba på Aldo surflodge i Arrifana. Det är fortfarande lite som ett andra hem för mig.

– Vi är helt fullbokade i juli, så det känns riktigt kul, säger Måns som har inrett rummen med olika typer av surfbrädor.
Foto: Fredrik Ekblad

Till slut kände Måns ändå att han ville ha en fast punkt i tillvaron och återvände hem. 2019 slog han till på det faluröda trähuset med vasstak på Tittutvägen för att förverkliga drömmen om ett eget surflodge.

– Det är inget jag kommer bli rik på, men det känns bra och roligt. Det är det viktigaste, säger Måns.

Strax efter påsk öppnade Måns Olofsson Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé på Tittutvägen i Kivik. Som gäst kan man hyra surfbräda och få privatlektioner i vågsurf.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.