1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låna film från soffan

Nu har folkbiblioteken i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad gjort det möjligt för sina låntagare att låna strömmande film hemma från soffan. Det enda som behövs för att ta del av tjänsten är ett bibliotekskort och internetuppkoppling.
Bibliotekarie Erika Svahn på Simrishamns bibliotek demonstrerar en av strömningstjänsterna som gör det möjligt att låna film hemifrån soffan.
Foto: Kate Visonj

Folkbiblioteken i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad erbjuder från och med den 15 april strömmande film via Cineasterna och Viddla. Det går att se filmerna på dator, surfplatta eller mobiltelefon.

– Tajmingen kunde inte ha varit bättre, säger Erika Svahn, bibliotekarie som arbetar med medier på Simrishamns bibliotek. I tider av social distansering behöver man alltså inte längre gå till biblioteket för att låna film, utan kan göra det hemifrån soffan. Vi lanserar två stycken strömningstjänster, Cineasterna och Viddla

Anledningarna till att man har börjat erbjuda strömmad film istället för bara dvd är flera.

– Det passar extra bra att dra igång tjänsten denna vår när vi ska hålla oss hemma, att låna strömmad film sköts helt och hållet på distans, säger Erika.

Hon försäkrar dock att biblioteken i nuläget inte kommer att sluta köpa film på dvd:er eftersom man fortfarande befinner sig i en övergångsperiod.

Det går som sagt lika bra att se filmerna på datorn som på en surfplatta eller mobiltelefon. Det som behövs för att kunna ta del av tjänsten är ett bibliotekskort från Bibliotek Skåne Sydost och en internetuppkoppling. Lånekortet används för att logga in på tjänsterna som nås via bibliotekets katalog på www.biblioteksso.se.

Det finns cirka 2700 filmer hos Cineasterna och cirka 1500 hos Viddla. Lånetiden är 48 timmar och det går att låna fyra filmer per månad från respektive tjänst. Biblioteket har en begränsad pott för hur många filmer som kan lånas ut totalt varje kalendermånad. Om potten tar slut kan ingen låna mer den månaden.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.