1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Sportlov

Lek på medeltida vis under sportlovet

Spännvidden på aktiviteterna under sportlovet förra veckan visste inga gränser. Eleverna kunde välja mellan allt från medeltida spel och lekar på Glimmingehus till robotprogrammering på Kulturhuset i Tomelilla.
En variant av sten, sax, påse fanns redan på medeltiden, berättade museipedagogerna Elisabeth Andersson och Fredrik Nihlén som under sportlovet förevisade medeltida lekar på Glimmingehus.

På Glimmingehus fick eleverna under ledning av museipedagogerna Fredrik Nihlén och Elisabeth Andersson chans att leka som medeltida barn. Bland annat förevisades ett spel som påminner om dagens kasta gris.

– Man använde atragaler, fotben från gris, får eller get som man kastade mot en vägg och beroende på hur de landade så fick man olika poäng, förklarade Fredrik Nihlén.

Tre i rad, tärning, plockepinn och rävspel var andra lekar som eleverna med stort intresse testade.

images5 bilder
enlarge

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.