1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Lilla lärare” vann novelltävling

Under Bokens dag på Skillinge teater den 8 september avgjordes en novelltävling där elever från Österlengymnasiet medverkade. Vinnare blev Zahra Akbari med novellen ”Lilla lärare” som vi publicerar nedan. Motiveringen löd: "Lilla lärare" är en berättelse som är starkt berörande. Författaren har på ett enkelt och poetiskt sätt lyckats förmedla att trots motgångar och till synes oöverstigliga svårigheter finns det alltid hopp. Rollerna blir ombytta – barnet har något viktigt att lära oss vuxna.
Zahra Akbari kammade hem vinsten i novelltävlingen som avgjordes under Bokens dag. Från vänster: Richard Sturesson, Zahra Akbari, Andrea Kowal, Mohamad Adib Sankar, Anna Olsson och Josefine Kroon.
Foto: Christina Bergkvist

Lilla lärare

Zahra Akbari

Trafikljuset är rött, lilltjejen har rosa blommor i handen och promenerar mellan bilarna som stannat och väntar bakom trafikljuset. Hon knackar på bilfönstret och ropar : “Vill ni köpa blommor? Snälla, köp till din käresta”.

Ingen tittar på tjejen. Hon är som en maskros, sprider sig överallt….plötsligt stelnar hon till när hon hör signalhorn och bilar som kör med hög hastighet.

Hon går utan hopp, hopplöst, mot trottoaren - hon kunde inte ens sälja en enstaka ros. När tjejen sätter sig på bänken, bredvid gatan, stänger hon sina ögon och börjar gråta långsamt. Samtidig börjar det att regna….

Man kan känna att himlen gråter, samma tårar som hennes oskyldiga ögon. Man kan känna att hon bara är ett flickebarn. Man kan känna att livet inte varit snällt mot henne.

Varför är hon inte i skolan? Var är hennes föräldrar? Och tusen frågor till….som jag tänker på då.

Jag har väntat på bussen i tjugo minuter och jag har tittat på henne en stund. Jag går mot den stackars tjejen och sätter mig bredvid henne. Utan att jag frågat något så drar hon en djup suck och mumlar: “ Livet är som en karusell. Jag hade glada dagar med mina föräldrar - men mamma och pappa lever inte längre så jag måste arbeta fast jag bara är åtta år gammal. Jag måste överleva och försöka göra glada dagar igen.”

Trafikljuset är rött igen. Den lilla tjejens tårar har tvättat hennes ansikte rent och hon går mot den närmaste bilen.

Vilket hänsynslöst liv! - “Fy fan” säger jag. Jag tittar mot busstationen men bussen gick och jag missade bussen. Jag sitter sedan på nästa buss och tänker på mitt liv, jag har inte kämpat så bra och den lilla tjejen….

Hon har rätt, livet är som en karusell. Hon är den lilla läraren för de som är utan hopp – de hopplösa.

Hon är en stark tjej.

Hon är bara åtta år gammal.

Idag jag har lärt mig av den lilla läraren att även om livet är svårt måste man inte vara hopplös.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.