unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Lilla lärare” vann novelltävling

Under Bokens dag på Skillinge teater den 8 september avgjordes en novelltävling där elever från Österlengymnasiet medverkade. Vinnare blev Zahra Akbari med novellen ”Lilla lärare” som vi publicerar nedan. Motiveringen löd: "Lilla lärare" är en berättelse som är starkt berörande. Författaren har på ett enkelt och poetiskt sätt lyckats förmedla att trots motgångar och till synes oöverstigliga svårigheter finns det alltid hopp. Rollerna blir ombytta – barnet har något viktigt att lära oss vuxna.
Zahra Akbari kammade hem vinsten i novelltävlingen som avgjordes under Bokens dag. Från vänster: Richard Sturesson, Zahra Akbari, Andrea Kowal, Mohamad Adib Sankar, Anna Olsson och Josefine Kroon.
Zahra Akbari kammade hem vinsten i novelltävlingen som avgjordes under Bokens dag. Från vänster: Richard Sturesson, Zahra Akbari, Andrea Kowal, Mohamad Adib Sankar, Anna Olsson och Josefine Kroon.
Foto: Christina Bergkvist

Lilla lärare

Zahra Akbari

Trafikljuset är rött, lilltjejen har rosa blommor i handen och promenerar mellan bilarna som stannat och väntar bakom trafikljuset. Hon knackar på bilfönstret och ropar : “Vill ni köpa blommor? Snälla, köp till din käresta”.

Ingen tittar på tjejen. Hon är som en maskros, sprider sig överallt….plötsligt stelnar hon till när hon hör signalhorn och bilar som kör med hög hastighet.

Hon går utan hopp, hopplöst, mot trottoaren - hon kunde inte ens sälja en enstaka ros. När tjejen sätter sig på bänken, bredvid gatan, stänger hon sina ögon och börjar gråta långsamt. Samtidig börjar det att regna….

Man kan känna att himlen gråter, samma tårar som hennes oskyldiga ögon. Man kan känna att hon bara är ett flickebarn. Man kan känna att livet inte varit snällt mot henne.

Varför är hon inte i skolan? Var är hennes föräldrar? Och tusen frågor till….som jag tänker på då.

Jag har väntat på bussen i tjugo minuter och jag har tittat på henne en stund. Jag går mot den stackars tjejen och sätter mig bredvid henne. Utan att jag frågat något så drar hon en djup suck och mumlar: “ Livet är som en karusell. Jag hade glada dagar med mina föräldrar - men mamma och pappa lever inte längre så jag måste arbeta fast jag bara är åtta år gammal. Jag måste överleva och försöka göra glada dagar igen.”

Trafikljuset är rött igen. Den lilla tjejens tårar har tvättat hennes ansikte rent och hon går mot den närmaste bilen.

Vilket hänsynslöst liv! - “Fy fan” säger jag. Jag tittar mot busstationen men bussen gick och jag missade bussen. Jag sitter sedan på nästa buss och tänker på mitt liv, jag har inte kämpat så bra och den lilla tjejen….

Hon har rätt, livet är som en karusell. Hon är den lilla läraren för de som är utan hopp – de hopplösa.

Hon är en stark tjej.

Hon är bara åtta år gammal.

Idag jag har lärt mig av den lilla läraren att även om livet är svårt måste man inte vara hopplös.

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.