unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lite lugnare i Tomelilla

Trygghetsmätningen, som Polisen gör varje år, visar att Tomelillas totalindex minskar med fyra hundradelar 2019. Utomhusstörningarna har minskat och den faktiska utsattheten för brott ligger kvar på låga nivåer.
Utomhusstörningarna i Tomelilla har minskat något, konstaterar kommunpolis Anna Hagenkötter och Helena Berlin, utvecklingschef och tillförordnad säkerhetssamordnare på Tomelilla kommun.
Utomhusstörningarna i Tomelilla har minskat något, konstaterar kommunpolis Anna Hagenkötter och Helena Berlin, utvecklingschef och tillförordnad säkerhetssamordnare på Tomelilla kommun.

Tomelillas totalindex hamnar i år på 2,5, vilket är en liten minskning från fjolårets 2,56. Den upplevda känslan av otrygghet har ökat något, till exempel finns det en oro för att åka kollektivt. Även oron för att utsättas för inbrott i bostaden samt i förråd har ökat något.

Utomhusstörningarna, exempelvis bråk och buskörning, har minskat från 3,5 till 2,8.

– Det är glädjande att se, även om vi är medvetna om att det är ett fortsatt problem för våra kommuninvånare. Vi har under året strävat efter att öka vår närvaro och tillsyn och detta kan ha haft betydelse för årets trygghetsmätning, säger kommunpolis Anna Hagenkötter.

Polisen har under året regelbundet arbetat mot specifika platser, tider och personer som kan ha betydelse för den lokala ordningen i samhället.

– Det har förhoppningsvis bidragit till en något lugnare utomhusmiljö för kommuninvånarna, säger Anna Hagenkötter.

Helena Berlin, utvecklingschef och tillförordnad säkerhetssamordnare på Tomelilla kommun, menar att kommunens och polisens samarbete är viktigt för att tryggheten ska öka.

– Vi samarbetar med polisen på flera olika sätt och har en ständig dialog. Även dialogen med kommuninvånarna är självklart viktig för oss.

Mätningen visar att den upplevda känslan av otrygghet har ökat lite medan den faktiska utsattheten för brott ligger kvar på låga nivåer.

– Det vill vi gärna höra kommuninvånarnas tankar om. Varför är det så? Vad innebär trygghet? Var och när känner man sig trygg? säger Helena Berlin.

Läs mer

Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Tomelilla

Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Ekologisk odling, halmbalshusbygge, mjölksyrning, örtvandring, retreat, vilda ätbara växter, frömöte, naturlig djurhälsa och hållbar ekonomi. Hösten kursutbud på Ecotopia spänner över ett brett område.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Kul start på sommarlovet

Fotboll

Kul start på sommarlovet

Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst

Sveriges Miljöbästa kommuner

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.

Tomelilladagen ställs in

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.