1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lite lugnare i Tomelilla

Trygghetsmätningen, som Polisen gör varje år, visar att Tomelillas totalindex minskar med fyra hundradelar 2019. Utomhusstörningarna har minskat och den faktiska utsattheten för brott ligger kvar på låga nivåer.
Utomhusstörningarna i Tomelilla har minskat något, konstaterar kommunpolis Anna Hagenkötter och Helena Berlin, utvecklingschef och tillförordnad säkerhetssamordnare på Tomelilla kommun.

Tomelillas totalindex hamnar i år på 2,5, vilket är en liten minskning från fjolårets 2,56. Den upplevda känslan av otrygghet har ökat något, till exempel finns det en oro för att åka kollektivt. Även oron för att utsättas för inbrott i bostaden samt i förråd har ökat något.

Utomhusstörningarna, exempelvis bråk och buskörning, har minskat från 3,5 till 2,8.

– Det är glädjande att se, även om vi är medvetna om att det är ett fortsatt problem för våra kommuninvånare. Vi har under året strävat efter att öka vår närvaro och tillsyn och detta kan ha haft betydelse för årets trygghetsmätning, säger kommunpolis Anna Hagenkötter.

Polisen har under året regelbundet arbetat mot specifika platser, tider och personer som kan ha betydelse för den lokala ordningen i samhället.

– Det har förhoppningsvis bidragit till en något lugnare utomhusmiljö för kommuninvånarna, säger Anna Hagenkötter.

Helena Berlin, utvecklingschef och tillförordnad säkerhetssamordnare på Tomelilla kommun, menar att kommunens och polisens samarbete är viktigt för att tryggheten ska öka.

– Vi samarbetar med polisen på flera olika sätt och har en ständig dialog. Även dialogen med kommuninvånarna är självklart viktig för oss.

Mätningen visar att den upplevda känslan av otrygghet har ökat lite medan den faktiska utsattheten för brott ligger kvar på låga nivåer.

– Det vill vi gärna höra kommuninvånarnas tankar om. Varför är det så? Vad innebär trygghet? Var och när känner man sig trygg? säger Helena Berlin.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.