unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Hantverk

Livets väv växer fram i form av ett bårtäcke

Den samlade kunskapen som finns innanför de fyra väggarna i vävstugan i Tomelilla är lika imponerande som inspirerande. Väverskornas hantverksskicklighet tar sig uttryck i allt från brukstextilier, till rena konstverk som Katarina Karlsson Kleist snart färdiga bårtäcke.
Katarina Karlsson Kleist är en av Föreningen Vävstugans aktiva medlemmar och själv väverska sedan barnsben. Katarina har ägnat sitt liv åt textil och hennes livsberättelse växer fram i form av ett bårtäcke i hennes vävstol.
Katarina Karlsson Kleist är en av Föreningen Vävstugans aktiva medlemmar och själv väverska sedan barnsben. Katarina har ägnat sitt liv åt textil och hennes livsberättelse växer fram i form av ett bårtäcke i hennes vävstol.
Foto: Hannah Andersson

Från rötterna växer både en människokropp och vackra äppelspaljéer upp. En trollslända utgör centrum och från ett gytter av ansikten förgrenar sig kronan på verket, med löv som bär budskapet om det liv som fortsätter att spira.

Katarina Karlsson Kleists vävda bårtäcke är inget annat än ett konstverk och ett fantastiskt exempel på väverskornas kreativa hantverksskicklighet.

Föreningen Vävstugans verksamhet är värdefull på flera sätt. Den fyller en social funktion, men håller även liv i ett traditionellt hantverk. Lokalen på Vestrellgatan i Tomelilla som föreningen nyttjar rymmer 16 vävstolar, vilka hålls igång av tjugo aktiva väverskor. Föreningens funktion som social mötesplats står tillfälligt på paus, som en naturlig följd av rådande pandemi.

– Föreningens medlemmar finns alla i åldersspannet 65-92 år, så många av oss hör till riskgruppen, därför ses vi just nu inte på tisdagseftermiddagarna som vi annars brukar göra, berättar Margaretha Persson, ordförande i föreningen.

– Men varje aktiv medlem har en egen nyckel hit och vävstolarna står utspridda i flera olika rum, vilket gör det möjligt för oss att fortsätta väva med distans till varandra, berättar Lena Björk, kassör.

4 bilder
Broderiet som ska bli en del av bårtäcket var Katarinas kvällsterapiarbete under en intensiv tid i yrket som textillärare.
Katarina Karlsson Kleist, Margaretha Persson och Lena Björk är tre av tjugo aktiva medlemmar i Föreningen Vävstugan i Tomelilla.
Katarinas bårtäcke är det andra som vävs i föreningen. På 90-talet vävdes ett av Inga Nilsson, som finns i Tomelillabygdens församlings ägo.
enlarge

Föreningen grundades 1987 med målet att hålla liv i handvävningen, ett kreativt hantverk med traditionella rötter.

– Vi vill föra den gamla traditionen vidare och samtidigt vara en social mötesplats som gärna välkomnar nya medlemmar i alla åldrar, säger Margaretha.

– Gemenskapen i föreningen är fantastisk, samtidigt som utövandet av hantverket håller oss vitala både i kroppen och knoppen, avslutar Katarina.