1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ljushelg i Kivik med något för alla

Upplysningstiden lyste upp Kivik med omnejd redan innan Österlen lyser drog igång. Traditionen att sprida ljus under allhelgonahelgen är stark och även i år bjuder Kivik turism och byalaget med samarbetspartners in till ett brett program med något för alla åldrar.
Under allhelgonahelgen lyser Kivik med omnejd lite extra.

– Idén bygger på att bjuda in till enkla arrangemang med fokus på samhörighet, säger Dafvid Hermansson, ordförande i Kiviks Turism. Programmet växer för varje år och vi uppmuntrar aktörerna att tänka brett för att alla ska känna sig välkomna. Och det har de verkligen lyckats med, det finns något för alla i årets program.

Som ett startskott för helgen tänder Kiviks byalag vårdkasar på norra hamnpiren klockan 18 på fredagen. Kommunister May Heldal talar, det blir mingel, musikunderhållning och Kiviks musteri samt Buhres på Kivik bjuder på varm dryck.

Företag och restauranger har öppet hela helgen med specialerbjudanden och aktiviteter. Ravlunda byalag låter 300 marschaller lysa upp byvägen under lördagskvällen. Som museichef är Dafvid själv engagerad i lördagens aktiviteter för hela familjen vid Kiviksgraven. Sago- och sägenvandring på Stenshuvud, ledd av Lena Alebo, blir det på lördagen med start klockan 16. Naturum är öppet klockan 11-16 alla tre dagarna.

Kiviks församling bjuder på lördagen klockan 17.45 in till Pilgrimsvandring från Mellby kyrka via den marschallupplysta Prästavägen till Vitaby kyrka. Klockan 21 blir det mässa i kyrkan som är upplyst av levande ljus. Predikan av italiensk katolsk präst.

Kiviks kapell håller öppet under lördagskvällen med stilla musik och utställning av de vinnande bidragen i Kivik Turisms instagramtävling. Tävlingen pågår under hela året och vinnare utses varje kvartal.

Premiär är det för Skånska järnvägars rälsbuss som kommer att trafikera sträckan Brösarp - Sankt Olof under lördagskvällen.

För andra året arrangeras höstmarknad på Svabesholms kungsgård, med ponnyridning, ugglejakt och ansiktsmålning för barnen.

För andra året arrangeras höstmarknad på Svabesholms kungsgård i dagarna tre, 2-4 november.

– Förra årets höstmarknad gjorde succé, säger Lotta Arback, Svabesholms Kungsgård, och berättar att marknaden lockade närmare 2000 besökare. Vi blev glatt överraskade av det stora intresset!

Årets marknad bjuder på lokala utställare som erbjuder allt från mat och dryck, till konst och hantverk. Svabesholms Cafe & Lantkök bullar upp med godsaker, butikerna på gården håller öppet, och Den engelska trädgården är vackert upplyst i höstmörkret. Det finns ponnyridning, ugglejakt och ansiktsmålning för barnen. Marknaden är öppen fredag klockan 15-20, lördag klockan 12-18 och söndag klockan 12-15.

Helgen avrundas på Kiviks bio som på söndagen klockan 18 visar rysaren ”Hereditary”.