Lysande genvägsgemenskap inviger

Tomelilla Artikeln publicerades
Förra året ägde invigningen av Österlen lyser rum i Ystad. Foto: Janni Rix
Förra året ägde invigningen av Österlen lyser rum i Ystad. Foto: Janni Rix

Allt ljus faller på gemenskapen längs genvägen när det har blivit dags för invigningen av Österlen lyser på fredag. Årets ljusby är nämligen inte en by utan en tre mil lång väg, längs vilken medlemmarna i nätverket Genväg Österlen verkar.

Det var på Österlen lysers årsmöte i mars som Genväg Österlen blev utnämnd till Årets ljusby, med uppgiften att förrätta invigningen av ljushelgen som äger rum i helgen.

– Beskedet väckte blandade känslor, berättar Charlotte Ivarsson Lundberg, ordförande i Genväg Österlen. Vi blev förstås jätteglada över uppmärksamheten, samtidigt som vi ställde oss frågan om hur vi skulle få ihop det. Men efter att ha pratat med Österlen lysers styrelse förstod vi att de inte var ute efter en storstilad, påkostad invigningsceremoni, utan att fokus ska ligga på det som är genvägens styrka - gemenskapen.

Genväg Österlen startade för åtta år sedan med målet att locka fler besökare till verksamheterna längs väg 1570. Nätverket sträcker sig idag från Eriksgården i Anklam till Komstad skor och tofflor i Stiby.

– Kontakten med medlemmarna i nätverket är en stor tillgång, vi peppar och lyfter varandra! Vi är totalt 35 medlemmar varav flera är nya för året, berättar Anki Magnusson som driver ML Borstteknik i Onslunda tillsammans med sin man och är kassör i nätverket.

En tradition som nätverket har är att kombinera medlemsmötena med ett besök hos någon av medlemsföretagarna.

– På det sättet lär vi känna varandras verksamheter och har lättare för att tipsa besökarna. Vi är duktiga på att skicka gäster och besökare mellan varandra, konstaterar Charlotte.

Genväg Österlen är ett nätverk med medlemmar utspridda längs den tre mil långa väg 1570 mellan Anklam och Stiby. Anki Magnusson, ML Borstteknik, Charlotte Ivarsson Lundberg, Åsgård-Holkestorp och Liselotte Holmqvist, ML Borstteknik är alla tre medlemmar i nätverket.
Foto: Hannah Andersson
Genväg Österlen är ett nätverk med medlemmar utspridda längs den tre mil långa väg 1570 mellan Anklam och Stiby. Anki Magnusson, ML Borstteknik, Charlotte Ivarsson Lundberg, Åsgård-Holkestorp och Liselotte Holmqvist, ML Borstteknik är alla tre medlemmar i nätverket.

Invigningen

Invigningsceremonin kommer att äga rum på Borstakongens parkering i Onslunda. Klockan 18.30 på fredag kväll inleder Charlotte med att hälsa besökarna välkomna.

– Sedan lämnar jag över ordet till näringslivsstrategerna i Tomelilla, Simrishamn och Sjöbo som håller ett gemensamt invigningstal.

Därefter blir det bandklippning och trumpetsalut av Tomelilla Ungdomsorkester.

– För att ytterligare markera startskottet för ljushelgen sabrerar föreningens dryckesexpert, Simon Axell-Thoor, en flaska champagne, berättar Anki. Sedan tar medlemsföretagaren Helene Herm över och bjuder på ett ljusspel. Vi har tagit vara på medlemmarnas talanger och kunskaper i planeringen av invigningen. Det är så vi brukar jobba även med våra genvägsevent.

– När invigningsceremonin är avslutad står Genväg Österlens medlemmar redo att ta emot besökarna, berättar Liselotte Holmqvist från invigningsgruppen. Vi har satt samman en tipsrunda med presentkort i potten. Frågorna är utplacerade hos medlemmarna längs genvägen.

Två traktorer tar täten.

– Det är ungdomar från bygden som kommer att köra åt varsitt håll med våra upplysta, rullande reklampelare, två traktorer med balvagnar prydda med symboler från genvägens medlemsföretag, berättar Charlotte.

Kvällen kommer sedan att bjuda på en härlig blandning av mat, dryck, musik och andra specialevenemang ute hos medlemmarna.

– Vi kommer att bygga ljusklädda halmbalsportaler i Stiby och Anklam så att ingen ska behöva tveka om var entrén till genvägen är. Vägen däremellan kommer att lysas upp av 2500 marschaller och flera privatpersoner längs vägen har redan hört av sig för att fråga om de kan hjälpa till med att sätta ut dem, vilket känns fantastiskt, avslutar Anki.