Maj Ström räds inte att prova nya grepp

Simrishamn Artikeln publicerades
Just nu arbetar Maj intensivt inför utställningen i Ljungby. – Men i augusti tar jag en paus i arbetet för att åka på en folkhögskolekurs i graffiti för seniorer. Det ska bli riktigt kul!
Foto: Hannah Andersson
Just nu arbetar Maj intensivt inför utställningen i Ljungby. – Men i augusti tar jag en paus i arbetet för att åka på en folkhögskolekurs i graffiti för seniorer. Det ska bli riktigt kul!

Maj Ström gillar att experimentera med sitt skapande. Hon arbetar med textil, måleri och grafik. Har målat på vintunna, totempåle, elskåp och båt.

På hörnet där Lilla Rådmansgatan möter Stora Rådmansgatan har Maj Ström sin ateljé. När ÖM tillbringar en timme med konstnären är hon i full färd med att förbereda en kommande utställning på konsthallen i Ljungby i Småland. Med en schablon tillverkad av ett vanligt radergummi stämplar hon en bård av trianglar kring ett grafiskt verk föreställande en gapande fisk.

– Utställningens har jag döpt till ”Blommor, insekter, en och annan fisk, folk och skräp”, berättar Maj och beskriver hur ett miljöengagemang växt fram med flytten från storstaden Stockholm till idylliska Simrishamn.

– Förr kunde jag också vara en av dem som inte var så noga med var skräpet hamnade, men det är ju så förbaskat vackert här på Österlen att nedskräpningen som förekommer blir så påtaglig. Jag hade tänkt gå längs stranden i sommar för att plocka skräp som sopaktivist, men det har inte blivit av än, däremot kommer skräpet som jag plockat här utanför på gatan att bli en del av utställningen.

Bildspel

När hon ställer ut på hemmaplan blir det i egna Galleri Tillfället.

– Varje påsk har jag för vana att visa min konst här hemma i huset och det brukar vara väldigt uppskattat, säger Maj och berättar att hon gärna omger sig av sin konst.

– Jag sätter inte sällan upp verk på väggarna som jag inte känner mig riktigt klar med, för att titta på dem och sedan plocka ner för att färdigställa.

Maj gillar att experimentera med sitt skapande och räds inte prova nya grepp. Hon har målat flera av stans elskåp i StreetArt Österlens elskåpsprojekt och deltog för tre somrar sedan i samma förenings utställning av totempålar på Christinehof. Men hennes kanske mest anmärkningsvärda konstverk ligger och guppar i hamnen.

– Det är ett av de roligaste uppdragen jag gjort, att dekorationsmåla fiskare Petterssons båt!