1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Man ska leva sitt liv, inte bara överleva det”

Önskan om att skapa sig en annan vardag fick familjen Starkenberg att bryta upp från Kolmården och flytta 45 mil söderut, till Sköllengården, belägen längs vägen mellan Simris och Brantevik. Den 1 mars flyttade de in på gården där de kommer att driva bed & breakfast och inredningsbutik.
– Även om vi inte har erfarenhet av att driva den här typen av verksamhet sedan tidigare, är det en styrka att vi själva har varit turister på Österlen, konstaterar Kristin och Gustaf Starkenberg som flyttat till Sköllengården tillsammans med sina döttrar Elicia och Klara för att driva bed & breakfast.
Foto: Hannah Andersson

Familjen Starkenberg består av pappa Gustaf, mamma Kristin och döttrarna Elicia, 5 år, samt Klara, 2 år. Det är bara några dagar sedan flyttlasset gick från Kolmården utanför Norrköping till Sköllengården men snart anländer de första gästerna och familjen står redo att starta sin nya vardag.

Sköllengården gjordes om till bed & breakfast med start 2001. Förra ägarna, Svante och Ingrid Aspelin, tog över verksamheten 2007 och drev den fram tills Kristin och Gustaf tog över den 1 mars.

– Vår ambition är att hålla öppet året om, Österlen är ju så fantastiskt vackert alla årstider, säger Gustaf vars morfar har sina rötter i Vitemölla. När jag var liten grabb semestrade familjen här en vecka varje sommar och när Elicia föddes ville vi ta upp den traditionen.

Under fem års tid har familjen återvänt och för varje gång har kärleken till Österlen vuxit sig starkare.

– Det är som att få gratis själavård att komma hit, säger Kristin. Himlen, havet och det växlande landskapet, det är så vackert här, håller Gustaf med.

Men det som framförallt lockade familjen att bryta upp från Kolmården för att flytta ner till Österlen var längtan efter lugnet och önskan om att skapa sig en annan ­­livsstil.

– Efter föräldraledigheten, när vi återvände till våra arbeten, kom stressen att få ihop vardagen med heltidsjobb och barn, berättar Kristin. Jag minns hur jag i bilen på väg till jobbet, efter att ha lämnat på förskolan, grät och tänkte ”ska livet verkligen behöva vara så här”. Många människor lever som att de har flera liv men min pappa dog när han bara var 39 år gammal i en plötslig olycka. Han sa alltid att han kunde ta det lugnt när han blev pensionär, men det blev ju aldrig så. Det är svårt att bryta mönstret och slå in på en annan väg, men vi bestämde oss för att prova. Ett misslyckande är det värsta som kan hända och testar vi inte vet jag att vi kommer att ångra oss! ”Man ska leva sitt liv, inte bara överleva det” har blivit vårt mantra.

Frukostmatsalen på Sköllengården kommer snart att fyllas med gäster.
Foto: Hannah Andersson

Paret letade till en början bara efter ett boende på Österlen, inte en verksamhet som Sköllengården. Kristin har jobbat inom socialtjänsten, senast som skolkurator och Gustaf som webbutvecklare, yrken de tänkte fortsätta utöva efter flytten.

– Men det slog oss att vi skulle få exakt samma vardag som hemma i Kolmården, bara i en annan miljö. När Sköllengården kom ut till försäljning kändes det rätt att satsa på en helt ny livsstil.

Paret kommer fortsätta att driva den väl inarbetade bed & breakfast-verksamheten på gården. Med 25 bäddar och frukostmatsal med havsutsikt.

Med i flytten följde Kristins mamma.

– Hon nappade på erbjudandet att hänga med, berättar Kristin. Hon är pensionär, kommer att hjälpa oss i verksamheten och med barnen, vilket ytterligare kommer att förenkla vardagspusslet.

Kristin har sedan tidigare drivit webbutiken Fröken Alfridas hem och inredning, med vintage, industri och modern design.

– Nu får jag möjlighet att öppna en fysisk butik här på gården, med premiär i påsk.

Annars är planen att mjukstarta.

– Eftersom vi inte har erfarenhet av den här typen av verksamhet sedan tidigare, börjar vi med att bara fokusera på bed & breakfastdelen, men när vi blir varma i kläderna vill vi gärna utveckla med fler ben att stå på, avslutar Gustaf.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.