1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Måndotter skildrar sin kärlek till Österlen

Lena Måndotter har alltid haft ett behov av att vara i rörelse och göra nya upptäckter, men Österlen har blivit en fast punkt. När hon nu visar sina bästa fotografier från trakten, kombinerar hon dem med citat av en annan Österlenprofil och reseskildrare: Tomas Löfström.
Poetiskt och meditativt, en inre resa men ändå en ögonblicksbild från Österlen. Lena Måndotters fotografier, som i sommar kombineras med citat av reseskildraren Tomas Löfström, har ofta ett drömskt innehåll.
Foto: Lena Måndotter

Lena Måndotters konstnärskap är mångskiftande och rör sig obehindrat mellan ord, ton och bild. Sommarens utställning i Studion på Skillinge teater fokuserar på det sistnämnda.

– Att fotografera är som en musikalisk övning. Man måste vara absolut närvarande. Det går inte att komma undan, säger hon.

I ”Österlen – mon amour” möter Lena Måndotters meditativa fotografier från det österlenska landskapet citat av den bortgångne författaren, journalisten och reseskildraren Tomas Löfström, som genom sitt bokkafé utanför Kivik en gång lockade Lena Måndotter till bygden och också har varit en stor inspiration i hennes skapande.

Nyfikenheten på världen och reslusten förenar dem båda.

– Vi hade kontakt under många år och jag tycker att det känns fint att kombinera några av hans bästa texter med mina foton. Han hade en lyrisk ådra och skrev fantastiskt om resandet, om vad det innebär att vara på väg. Han skrev många prosatexter också, men jag har nog valt de mest poetiska, säger Lena Måndotter och läser upp ett av sina favoritcitat:

– ”Och skynda världen till mötes – med öppen blick. Hoppfullt. Förutsättningslöst. Därför att det alltid finns en väg. En horisont, en hemlighet, ett bortom.”

Den absoluta närvaron förenar fotografi med musik, menar Lena Måndotter, som i sommar ställer ut på Skillinge teater.
Foto: Pressbild

Sedan 2014 har Lena Måndotter delat sin tid mellan Malmö och Österlen.

Den aktuella utställningen, som har vernissage den sjätte juli klockan 15–19 och pågår till och med den 20 juli, består av ett urval av hennes bästa fotografier från trakten. De visas i stort format i en signerad och numrerad exklusiv upplaga.

Även om bilderna i stor utsträckning visar konkreta platser på Österlen har de också ett drömskt innehåll, nästan som ett slags inre resa eller landskap.

Naturen och ljuset spelar en viktig roll. Lena Måndotter, som har rest mycket i världen och sett många platser, kan intyga att Österlenljuset faktiskt är just så speciellt som alla säger.

– Jag är en romantiker i hjärtat och har försökt ta poetiska bilder, men de är ändå från vardagen. De visar hur fantastisk jag tycker att den här platsen är.

Sedan en tid tillbaka bor Lena Måndotter i Simrishamn och tillbringar mer tid på Österlen än tidigare, men helt rotad blir hon nog aldrig.

– Tomas Löfström hade en teori om att vissa av oss har en extra gen: nomadgenen, ett behov av att alltid vara i rörelse. När alla frågar mig varför jag inte bor ute i någon by på Österlen, brukar jag svara att jag bor i Simrishamn för att jag i min trädgård kan höra havet men också Pågatågen. Resenären i mig måste känna att jag är förbunden med resten av världen.

images2 bilder
enlarge
Lena Måndotters Österlen

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.