1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Många ville manifestera

Med anledning av FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, den 25 november, manifesterade Kvinnojouren på Österlen på Stortorget i Simrishamn.
I måndags bjöd Kvinnojouren på Österlen in till ljusmanifestation mot mäns våld mot kvinnor på Stortorget i Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

På torget brann 22 marschaller formade som venussymbolen. En marschall för varje kvinna som i Sverige dödats av en närstående man det senaste året.

Klockan fyra gjorde kommunfullmäktige paus i sitt möte, för att de som ville skulle kunna förena sig med den samlade skaran på torget.

Angela Beausang, ordförande i Kvinnojouren på Österlen, inledde ljusmanifestationen, för att sedan lämna över till föreningens jourkvinnor som turades om att greppa mikrofonen och läsa upp korta utdrag från reportageboken ”I händelse av min död”, skriven av journalisterna Kristina Edblom och Kerstin Weigl.

Foto: Hannah Andersson

Sedan invigningen av Kvinnojouren på Österlens lokal och öppnandet av jourtelefonen, för drygt ett år sedan, har jouren haft cirka 40 kontakter och 10 besök.

– Jouren fyller en viktig funktion och jag är tacksam över den respekt som vi bemötts av här i kommunen, säger Angela. Jag vet av erfarenhet, efter fyrtio års arbete med de här frågorna, att det inte är någon självklarhet.