1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Manifestation för klimatet

Redan strax efter klockan tolv, fredagen den 27 september, hade ett sextiotal personer samlats framför kommunhuset i Simrishamn för att manifestera för klimatet.
Regnet till trots var uppslutningen till #FridaysForFuture-manifestationen i Simrishamn stor fredagen den 27 september.
Foto: Hannah Andersson

Den 20 augusti 2018 satte sig Greta Thunberg utanför riksdagshuset i Stockholm för att protestera mot bristen på åtgärder för att begränsa den globala temperaturökningen.

Nu uppmärksammas #FridaysForFuture över hela världen. Sedan i mars, med Sture Antonsson som initiativtagare, även i Simrishamn.

– #FridaysForFuture har blivit världens största gräsrotsrörelse, säger Sture. Och det är lika viktigt att vi står tio personer på torget i Simrishamn varje fredag, som att tusentals ungdomar demonstrerar i New York. Flera gånger har jag fått frågan om hur länge vi kommer att stå här och jag svarar att vi kommer att göra det så länge som det behövs.

20 – 27 september mobiliserade sig #FridaysForFuture i globala manifestationen ”Global Week For Future” med anledning av FN-toppmötet om klimatet som ägde rum 21-23 september.

Med anledning av detta samlades fler personer än vanligt för att manifestera framför kommunhuset i Simrishamn, regnet till trots.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.