unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Martin Laps gör entré med ”sen” debutplatta

Av och till under två års tid har Martin Laps klivit in i sin lilla hemmastudio i Vik och bit för bit skapat debutplattan ”Late Entrance”. Slutresultatet har blivit tolv reflekterande och skimrande låtar om livet, kärleken, uppväxten, världen och Österlen.
Merparten av Martin Laps debutalbum är inspelat i hans hemmastudio i Vik, men tre av de tolv låtarna har också spelats in i det här undervisningsrummet – och med just den här Yamahaflygeln – på Kulturskolan i Simrishamn.
Merparten av Martin Laps debutalbum är inspelat i hans hemmastudio i Vik, men tre av de tolv låtarna har också spelats in i det här undervisningsrummet – och med just den här Yamahaflygeln – på Kulturskolan i Simrishamn.
Foto: Johan Bentzel

Det är aldrig för sent att göra entré, att kliva ut i rampljuset och följa sina drömmar. Det budskapet brukar Martin Laps ge sina musikelever i Kivik, Gärsnäs och Sankt Olof – och nu går han även från ord till handling.

40 år fyllda och efter ett liv som sedan barndomen har gått i musikens tecken har Martin Laps slutligen släppt sitt debutalbum, passande kallat ”Late Entrance”.

– Även om det hade varit roligt att spela in tidigare sörjer jag det inte, för jag känner mig trygg med det jag gör nu. Jag trivs bra med det och känner min musik. Min sena debut rimmar också väl med det jag försöker undervisa om.

I strikt mening är det egentligen Martin Laps andra skiva, men den förra var ett soundtrack till hans ungdomsbok ”Skymningssång för de mörka rådarna” och gästades av en rad andra artister, däribland Janne Schaffer, varför han räknar den som ett slags parantes eller prolog.

– Till den förra skivan skrev jag melodier och texter som hörde ihop med boken. Den nya skivan är min musik från mig själv. Det är den musiken som jag verkligen vill göra. Därför kallar jag den för min debut.

”Late Entrace” är enbart utgivet i digital form och finns att lyssna på via exempelvis Spotify. Therese Öreteg har designat omslaget och tagit omslagsbilden.
”Late Entrace” är enbart utgivet i digital form och finns att lyssna på via exempelvis Spotify. Therese Öreteg har designat omslaget och tagit omslagsbilden.
Foto: Therese Öreteg

På ”Late Entrance” spelar Martin Laps alla instrument själv. Dessutom är nästan allt inspelat i hans bostad, i ett tidigare badrum på cirka sju kvadratmeter som han har byggt om till en hemmastudio.

Det har varit betydelsefullt för plattans tillkomst att ha så nära till studion. För en heltidsarbetande tvåbarnsfar mitt i livet finns det ju också så mycket annat som pockar på uppmärksamhet.

– I stället för att hoppa in i bilen och åka iväg till en studio långt bort har jag kunnat rusa in där och spela in en stämma, lägga på ett solo eller kliva upp tidigt på morgonen för då kom basen flygande. Det har skapat en väldigt kreativ miljö.

Inspelningarna har pågått av och till sedan 2016. Under tiden har Martin Laps släppt ett par av låtarna som musikvideor på Youtube, men sedan den femte oktober finns samtliga tolv spår tillgängliga på Spotify och i andra digitala kanaler.

Musiken beskrivs bäst som pianobaserad, berättande soulpop. Många av låtarna har följt med Martin Laps sedan studenttiden i Norrköping, medan andra har skrivits betydligt senare.

Mycket inspiration kommer från hans uppväxtstad Västervik, men Österlen har också satt sin prägel på materialet. Martin Laps har bott med sin familj i Vik sedan tio år tillbaka.

– Några av låtarna är helt sprungna ur den här miljön och min sambo Maria. Låten ”The Final Stair” handlar om kvällen då jag träffade henne. Ett tema på skivan är ju kärlek och olika sätt att förhålla sig till kärlek.

Martin Laps har också ett mer reflekterande perspektiv på världen och på hur vi fungerar som människor. Den sista låten ”Stargazing Boy” ser han som sitt eget manifest.

– Jag sjunger om vad jag kallar ”shining words”, till exempel demokrati och jämlikhet. Det är ord som jag allt oftare tycker känns hotade i dagens politiska landskap.