1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Med ljuset som verktyg

Helene Schmitz använder sig av ljuset för att skapa förtrollande vackra bilder av människans ingrepp på naturen. Just nu visas hennes utställning ”Thinking like a mountain” på Tomelilla konsthall.
Helene Schmitz skildrar människans problematiska relation till naturen i utställningen ”Thinking like a mountain” som visas just nu på Tomelilla konsthall, öppen klockan 12-16 i påsk, med reservation för ändringar.
Foto: Hannah Andersson

Helene Schmitz bilder väcker stort intresse, både nationellt och internationellt. Utställningen ”Thinking like a mountain” har tidigare visats i New York och ska så småningom vidare till Washington och Tallinn.

En händelse som var avgörande för att bilderna, som idag finns att se på konsthallen, kom till, är den omfattande skogsbranden som härjade i Västmanland för sex år sedan.

– För mig började allt 2014 med fotoserien ”The Forest”. Jag var ute och paddlade kajak i Stockholms skärgård när jag kände brandröken från Västmanland. Jag bestämde mig för att åka dit och följa hur skogen återhämtar sig efter branden. Det är ett projekt som fortfarande pågår, berättar Helene Schmitz.

En annan bildserie som visas på konsthallen är ”The Bedrock” med bilder från Aitikgruvan, Europas största dagbrott som kommer att förvandlas till en av Europas djupaste sjöar när utvinningen av koppar avslutas.

Bilderna på människans framfart i naturen är skrämmande, men framförallt vackra. Estetiken i bilderna är ett medvetet val. Helene använder sig av ljuset för att göra människans ingrepp på naturen förtrollande vackra.

– Jag vill ha den dubbelheten i bilderna och vill att mina bilder närmast ska likna romantiskt landskapsmåleri.

Intresset för att fotografera har följt Helene genom livet.

– När jag var tonåring funderade jag mycket över tiden och evigheten. Jag tror egentligen att jag började fotografera för att bevara ögonblicken, med känslan av att jag lurade döden med mina fotografier. Den tron har jag inte kvar idag, men fascinationen för fotografi kvarstår.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.