Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med ljuset som verktyg

Helene Schmitz använder sig av ljuset för att skapa förtrollande vackra bilder av människans ingrepp på naturen. Just nu visas hennes utställning ”Thinking like a mountain” på Tomelilla konsthall.
Helene Schmitz skildrar människans problematiska relation till naturen i utställningen ”Thinking like a mountain” som visas just nu på Tomelilla konsthall, öppen klockan 12-16 i påsk, med reservation för ändringar.
Helene Schmitz skildrar människans problematiska relation till naturen i utställningen ”Thinking like a mountain” som visas just nu på Tomelilla konsthall, öppen klockan 12-16 i påsk, med reservation för ändringar.
Foto: Hannah Andersson

Helene Schmitz bilder väcker stort intresse, både nationellt och internationellt. Utställningen ”Thinking like a mountain” har tidigare visats i New York och ska så småningom vidare till Washington och Tallinn.

En händelse som var avgörande för att bilderna, som idag finns att se på konsthallen, kom till, är den omfattande skogsbranden som härjade i Västmanland för sex år sedan.

– För mig började allt 2014 med fotoserien ”The Forest”. Jag var ute och paddlade kajak i Stockholms skärgård när jag kände brandröken från Västmanland. Jag bestämde mig för att åka dit och följa hur skogen återhämtar sig efter branden. Det är ett projekt som fortfarande pågår, berättar Helene Schmitz.

En annan bildserie som visas på konsthallen är ”The Bedrock” med bilder från Aitikgruvan, Europas största dagbrott som kommer att förvandlas till en av Europas djupaste sjöar när utvinningen av koppar avslutas.

Bilderna på människans framfart i naturen är skrämmande, men framförallt vackra. Estetiken i bilderna är ett medvetet val. Helene använder sig av ljuset för att göra människans ingrepp på naturen förtrollande vackra.

– Jag vill ha den dubbelheten i bilderna och vill att mina bilder närmast ska likna romantiskt landskapsmåleri.

Intresset för att fotografera har följt Helene genom livet.

– När jag var tonåring funderade jag mycket över tiden och evigheten. Jag tror egentligen att jag började fotografera för att bevara ögonblicken, med känslan av att jag lurade döden med mina fotografier. Den tron har jag inte kvar idag, men fascinationen för fotografi kvarstår.