1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Medborgarförslag skrotas

Den 4 maj ersätter e-förslag de tidigare medborgarförslagen till Simrishamns kommuns förtroendevalda. Det nya systemet kommer enligt kommunen bli enklare och mer lättillgängligt.
Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamns kommun, ser fram emot att lansera e-förslagen som ersätter de tidigare medborgarförslagen.

– Jag ser verkligen fram emot införandet av e-förslag, säger Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande. Kommunens utveckling blir ju bättre om vi gör den tillsammans och jag hoppas att det ska locka till stort engagemang hos allmänheten.

Man lämnar sitt förslag på kommunens hemsida. Där finns det sedan tillgängligt för andra att rösta på under 60 dagar. Om 75 personer ”gillar” förslaget, går det vidare till politisk behandling av den nämnd som står närmast frågan.

En enkel inloggning krävs första gången, samma inlogg gäller sedan vare sig man vill lämna förslag eller ”gilla” någon annans kloka förslag.

Simrishamnsförslaget är öppet för alla som vill ge bra förslag till Simrishamns politiker:

– En kommun med så många deltidsboende och så fantastiskt många besökare som vår, är det vettigt att ge fler än våra kloka medborgare möjlighet att komma med goda idéer, säger Jeanette Ovesson.

Det är enkelt att lämna förslag – men att ta fram ett bra förslag till politiken kräver eftertanke och omsorg:

– Om man får önska vill man ju som förtroendevald ha kloka, genomtänkta förslag som vi kan genomföra för kommunens bästa, säger Jeanette Ovesson.

Man kan också få hjälp, vilket är viktigt, så att alla kan lämna förslag som önskar göra det:

– Den som inte känner sig så digital kan få hjälp, antingen av Kontakt Simrishamn, på vårt bibliotek på Valfisken eller i biblioteksbussen.

Simrishamnsförslaget ersätter de tidigare medborgarförslagen, vilka Simrishamns kommun var först med i Skåne. Den nya, digitala lösningen, e-förslag, är igång i ett fyrtiotal svenska kommuner sedan tidigare.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.