1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Men se då nalkas Lucia

Lucia kommer med ljuset och en hälsning om julefrid till både Simrishamn och Tomelilla. Allmänheten bjuds in att se de båda luciatågen på en rad platser.
Tomelillas luciakandidater, Hedda Cederholm, Sandra Svensson, Elin Bengtsson, Caroline Bengtsson, Olivia Eriksson, Debora Tängmark och Simone Andersson, presenterades traditionsenligt första adventssöndagen.
Foto: Hannah Andersson

För andra året är det årskurs nio på Sophiaskolan i Rörum som för luciatraditionen i Lions Club Simrishamns regi vidare.

– Vi tycker att Sophiaskolans elever gjorde en fantastisk insats förra året och är glada för att de ställer upp även i år. Vi hoppas att det här kan bli en tradition, säger Rolf Birgersson, Lions Club Simrishamn.

– Det är jätteroligt och vi känner oss hedrade att få frågan, säger Sofia Nilsson, klasslärare för årskurs nio. Det blir ett minne för livet för eleverna!

Sophiaskolans luciatåg: Tindra Englert, Siri Ängmo von Borstel, Anna-Lisa Martin, Flora Ängmo, Tara Rasmusson, Samuel Wallentin, Liv Al-Nehlaoui. Agnes Thomsen, Mathilda Knöppel, Elea Zouagui, Lea Hellborg och Astrid Kammann.
Foto: Hannah Andersson

Elva tjejer och två killar från klassen ville vara med på tåget.

– Det känns som en väldigt rolig upplevelse och dessutom ger det oss en liten slant till klasskassan, säger Elea Zouagui.

Sångerna som de kommer att framföra har de själva valt.

– Vi har valt klassiska sånger som ”Midnatt råder”, ”Så mörk är natten”, ”Staffan var en stalledräng” och ”Himlen hänger stjärnsvart”, vilka vi hoppas kommer att uppskattas, säger Liv Al-Nehlaloui.

Vem som går längst fram i tåget kommer att variera.

– Alla som vill får vara lucia, vi turas om.

Också i Tomelilla förs luciatraditionen vidare. Varje vecka sedan mitten av oktober har sju luciakandidater träffats för sånglektioner ledda av Annika Nilsson.

– Alla sju anmälde sig spontant så vi slapp jaga kandidater i år vilket känns roligt. Årets lucior är ett gäng goa tjejer som levererar, säger Annika och berättar att de kommer att bjuda på traditionella luciasånger men också två nya: ”Välkommen hem” och ”Julens tid är här”.

Totalt gör Simrishamns luciatåg 27 framträdanden och Tomelillas 35. Vilka som allmänheten är välkomna att besöka hittar du här nedan.

Lucia i ­­Simrishamn

Torsdag 12 december
Klockan 10.00
JHL i Tommarp
Klockan 11.00
Sparbanken Syd i
Simrishamn
Klockan 12.15
Röken by Sonesson i
Simrishamn
Klockan 18.00
Torget i Kivik
Fredag 13 december
Klockan 12.30
Nordic Sea Winery i
Simrishamn
Klockan 16.15
Brunnshallen i
Simrishamn
Klockan 18.00
Simris kyrka

Lucia i ­­Tomelilla

Fredag 13 december
Klockan 9.30
Michelsens Bil
Klockan 10.00
Otto Olssons Bil
Klockan 11.00
Sparbanken Syd
Klockan 11.30
Sparbanken Skåne
Klockan 12.00
Tomelilla golfkrog
Klockan 13.00
ICA Kvantum
Klockan 16.30
Bo Ohlsson
Klockan 18.00
Kröning på Torget