unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

Minnesbild inspirerade

Plötsligt en dag dök den bara upp i konstnären Ann-Margrete Claréns minne. En bild hon hade sett av Amber Grimfalk iförd en vacker 1700-talsklänning. Och inspirationen infann sig direkt.
Mystiska kvinnor och galopperande hästar är återkommande motiv hos Simrishamnskonstnärinnan Ann-Margrete Clarén.
Mystiska kvinnor och galopperande hästar är återkommande motiv hos Simrishamnskonstnärinnan Ann-Margrete Clarén.

Det var inför Ann-Margretes utställning på Ulfsunda slott i vintras som minnesbilderna kom till henne.

– Jag ville presentera något nytt och funderade mycket över vad jag skulle måla. Då dök bilden på Amber, denna tjusiga kvinna med sitt illröda hår, upp på näthinnan, berättar Ann-Margrete.

Många har säkert sett Amber i SVTs populära serie Husdrömmar där hon och maken Uffe Grimfalk renoverar det gamla IOGT-NTO-huset i Klappe utanför Viken.

För några år sedan arbetade Amber med dramatiserade guidningar på Christinehofs slott.

– Det togs en del bilder på henne då och de har jag utgått från. Sedan har jag ändrat på poserna och lagt till en del accessoarer. Hennes fina duva Quasimodo fick naturligtvis också vara med!

– När jag berättade för Amber att jag skulle visa målningarna på Ulfsunda slott berättade hon att hon är uppvuxen alldeles i närheten, det var lite kul.

En av målningarna går i blågrå nyanser och Ambers kopparröda hår poppar verkligen ut ur duken.

Mystiska och hemlighetsfulla kvinnor är återkommande motiv i Ann-Margretes målningar. Det är också galopperande hästar och frustande tjurar.

Ann-Margrete har sin ateljé på Bergengrenska gården i Simrishamn. Med anledning av coronapandemin kommer besök i påsk endast vara möjligt efter avtalad tid.

– Enklast är att mejla mig på claren@okraft.nu eller sms:a på 073-0629188. Ett axplock av mina målningar kommer även visas på min hemsida, säger Ann-Margrete.

Läs mer

Säsongsfinal på slottet

Simrishamn

Säsongsfinal på slottet

På söndag är det säsongsfinal på Christinehofs slott och då välkomnas besökarna till ett späckat berättarprogram som äger rum både inne och ute.

Minimuseum invigdes

Simrishamn

Minimuseum invigdes

Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.

Utställningen Livs-medel invigs

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Simrishamn

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Tanken var att Dag Hammarskjölds Backåkra skulle ha öppnat redan till påsk, men Coronapandemin satte käppar i hjulet. Nu på lördag slås dörrarna till museet i alla fall upp, även om det blir med vissa restriktioner.

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn

Romska kulturskatter på Österlens museum

I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.