unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Missionshuset växer med verksamhet i Ystad

Nyfikenheten för Skillinge Missionshus verksamhet är stor. Församlingen satsar på att nå ut till fler genom att bjuda in till gudstjänst i Ystad och starta Alphakurs på tre olika orter.
Kalle Spetz, pastor och föreståndare för Skillinge missionshus och Bengt Jörnland, pastor, gläds åt att nyfikenheten för församlingens gemenskap är så stor.
Kalle Spetz, pastor och föreståndare för Skillinge missionshus och Bengt Jörnland, pastor, gläds åt att nyfikenheten för församlingens gemenskap är så stor.
Foto: Hannah Andersson

Skillinge Missionshus växer. I höstas bjöd församlingen på prov in till två gudstjänster i Klosterkyrkan i Ystad.

– Gudstjänsterna blev välbesökta, vilket vi är väldigt glada för, säger Kalle Spetz, pastor och föreståndare för Skillinge missionshus.

Bakgrunden till satsningen är nyfikenheten som församlingen mött.

– Det kommer ofta nya besökare till söndagsgudstjänsten här i Skillinge och ibland kommer de från just Ystad. De har kanske hört eller läst om oss, eller så har de blivit medbjudna, berättar Bengt Jörnland, pastor.

Missionshusets gudstjänster är öppna för alla.

– Vi har märkt att många som besöker oss för första gången blir överraskade över öppenheten, att man inte behöver vara ”färdig” i någon tro för att gå på gudstjänst, utan att det istället kan vara en plats där man kan hitta en riktning i sitt sökande. Jag tror att det finns mycket andlig längtan hos människor som inte fått sin hemvist, säger Kalle. Och det är fantastiskt kul för oss som har varit med länge att se intresset väckas hos nya besökare.

– Det finns en glädje i församlingen över att vara en del av ett sammanhang som växer, håller Bengt med.

– När missionshuset fylls av människor i alla åldrar skapar det något väldigt härligt! säger Kalle.

Missionshuset kommer fortsätta att bjuda in till gudstjänster i Ystad i vår.

– Vi vill vara ett alternativ för de besökare som känner att de inte hittat hem i de kyrkor som redan finns. Årets första gudstjänst i Ystad ges den 19 januari klockan 18.00 på teatercaféet. Den 1 mars klockan 18.00 bjuder vi in till ytterligare en gudstjänst, på samma plats.

I vår ges inte bara Alphakurs i Skillinge Missionshus, utan även på Café Kagan i Simrishamn och på Mariacaféet i Ystad.
I vår ges inte bara Alphakurs i Skillinge Missionshus, utan även på Café Kagan i Simrishamn och på Mariacaféet i Ystad.
Foto: Hannah Andersson

I början av året kommer Skillinge Missionshus även att dra igång Alphakurser på tre olika orter; i Skillinge, Simrishamn och Ystad.

Alphakursen kan enkelt förklaras som en grundkurs i kristen tro.

– Det är ett bra sätt att upptäcka vad den kristna tron är och Alphakursen brukar vara väldigt uppskattad, berättar Kalle.

– Jag tror att framgångsfaktorn ligger i att deltagarna får lära känna den kristna tron i gemenskapen med andra, resonerar Bengt.

Bengt kommer själv att leda kursen i Ystad som startar tisdagen den 4 februari på Mariacaféet. Kalle leder Alphakursen med träffpunkt Skillinge missionshus som även den startar 4 februari.

Alphakursen som ges i Simrishamn kommer att rikta sig till ungdomar i åldrarna 15-25 år, ges på Café Kagan med start onsdagen den 5 februari, och ledas av Jonathan Wallin.

Deltagande i alla tre kurserna kräver föranmälan eftersom det bjuds på mat.

Välbesökta föredragskvällar brukar arrangeras i missionshuset. Så även i vår. Onsdagen den 29 januari klockan 19.00 kommer Göran Larsson, leg. psykoterapeut, präst och S:t Lukasutbildad själavårdare, som gav ett uppskattat föredrag förra våren, att återkomma till Skillinge med föreläsningen ”Man blir människa igen - om att förlora och börja om på nytt”. Han ger även en föreläsning i Ystad, på restaurang Litemer, tisdagen den 28 januari klockan 19.00, där han kommer att prata utifrån sin bok Skamfilad. Titeln på föreläsningen är ”Skamfilad - om att möta svåra känslor hos dig själv och andra”.

Läs mer

Musik i sommarkväll

Ö Vemmerlöv

Musik i sommarkväll

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 29 juli klockan 19 blir det schlagerafton med Gustav Brandt, Majvi Danielsson och Ingrid Dahlström i Ö Vemmerlövs kyrka. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Skola med vind i seglet

Segling

Skola med vind i seglet

Kapsejsning, knopar och kul kompishäng stod på schemat för de åtta barnen i Simrishamns segelsällskaps seglarskola förra veckan.

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Sagostund under eken

Stenshuvud

Sagostund under eken

Lördagen den 13 juni klockan 10 blir det sagostund i Stenshuvuds nationalpark. Deltagarna får lyssna på sagor om naturen och dess väsen under ängens magiska ek. För barn i åldrarna 3-8 år, tillsammans med någon vuxen. Max 10 personer, föranmälan till naturum krävs.

Vandra mellan hällristningarna

Simrishamn

Vandra mellan hällristningarna

Den guidade visningen av Yxornas häll och Stenkilsristningen som skulle ägt rum den 21 juni är inställd, men det går alldeles utmärkt att vandra Hällristningsleden på egen hand. Leden är cirka 1,5 km lång, fram och tillbaka, och markerad med korta rödmålade stolpar och pilar. En informationsfolder finns att tillgå på plats vid Yxornas häll.