1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Missionshuset växer med verksamhet i Ystad

Nyfikenheten för Skillinge Missionshus verksamhet är stor. Församlingen satsar på att nå ut till fler genom att bjuda in till gudstjänst i Ystad och starta Alphakurs på tre olika orter.
Kalle Spetz, pastor och föreståndare för Skillinge missionshus och Bengt Jörnland, pastor, gläds åt att nyfikenheten för församlingens gemenskap är så stor.
Foto: Hannah Andersson

Skillinge Missionshus växer. I höstas bjöd församlingen på prov in till två gudstjänster i Klosterkyrkan i Ystad.

– Gudstjänsterna blev välbesökta, vilket vi är väldigt glada för, säger Kalle Spetz, pastor och föreståndare för Skillinge missionshus.

Bakgrunden till satsningen är nyfikenheten som församlingen mött.

– Det kommer ofta nya besökare till söndagsgudstjänsten här i Skillinge och ibland kommer de från just Ystad. De har kanske hört eller läst om oss, eller så har de blivit medbjudna, berättar Bengt Jörnland, pastor.

Missionshusets gudstjänster är öppna för alla.

– Vi har märkt att många som besöker oss för första gången blir överraskade över öppenheten, att man inte behöver vara ”färdig” i någon tro för att gå på gudstjänst, utan att det istället kan vara en plats där man kan hitta en riktning i sitt sökande. Jag tror att det finns mycket andlig längtan hos människor som inte fått sin hemvist, säger Kalle. Och det är fantastiskt kul för oss som har varit med länge att se intresset väckas hos nya besökare.

– Det finns en glädje i församlingen över att vara en del av ett sammanhang som växer, håller Bengt med.

– När missionshuset fylls av människor i alla åldrar skapar det något väldigt härligt! säger Kalle.

Missionshuset kommer fortsätta att bjuda in till gudstjänster i Ystad i vår.

– Vi vill vara ett alternativ för de besökare som känner att de inte hittat hem i de kyrkor som redan finns. Årets första gudstjänst i Ystad ges den 19 januari klockan 18.00 på teatercaféet. Den 1 mars klockan 18.00 bjuder vi in till ytterligare en gudstjänst, på samma plats.

I vår ges inte bara Alphakurs i Skillinge Missionshus, utan även på Café Kagan i Simrishamn och på Mariacaféet i Ystad.
Foto: Hannah Andersson

I början av året kommer Skillinge Missionshus även att dra igång Alphakurser på tre olika orter; i Skillinge, Simrishamn och Ystad.

Alphakursen kan enkelt förklaras som en grundkurs i kristen tro.

– Det är ett bra sätt att upptäcka vad den kristna tron är och Alphakursen brukar vara väldigt uppskattad, berättar Kalle.

– Jag tror att framgångsfaktorn ligger i att deltagarna får lära känna den kristna tron i gemenskapen med andra, resonerar Bengt.

Bengt kommer själv att leda kursen i Ystad som startar tisdagen den 4 februari på Mariacaféet. Kalle leder Alphakursen med träffpunkt Skillinge missionshus som även den startar 4 februari.

Alphakursen som ges i Simrishamn kommer att rikta sig till ungdomar i åldrarna 15-25 år, ges på Café Kagan med start onsdagen den 5 februari, och ledas av Jonathan Wallin.

Deltagande i alla tre kurserna kräver föranmälan eftersom det bjuds på mat.

Välbesökta föredragskvällar brukar arrangeras i missionshuset. Så även i vår. Onsdagen den 29 januari klockan 19.00 kommer Göran Larsson, leg. psykoterapeut, präst och S:t Lukasutbildad själavårdare, som gav ett uppskattat föredrag förra våren, att återkomma till Skillinge med föreläsningen ”Man blir människa igen - om att förlora och börja om på nytt”. Han ger även en föreläsning i Ystad, på restaurang Litemer, tisdagen den 28 januari klockan 19.00, där han kommer att prata utifrån sin bok Skamfilad. Titeln på föreläsningen är ”Skamfilad - om att möta svåra känslor hos dig själv och andra”.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.