unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mjukvarurobot avlastar

I mars 2017 var Trelleborg första kommun att införa en robot som hjälper till med försörjningsstöd. Många kommuner är igång att utveckla något liknande. Tomelilla har sedan drygt en månad tillbaka sin första digitala medarbetare, Robin, som tar hand om många monotona arbetsuppgifter.
Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun, tror att Robin snart får fler digitala kollegor. – Vi kikar på andra områden där det går att automatisera monotona arbetsuppgifter, säger han.
Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun, tror att Robin snart får fler digitala kollegor. – Vi kikar på andra områden där det går att automatisera monotona arbetsuppgifter, säger han.

Robin jobbar med uppgifter som inkluderar bland annat fakturahantering, bokföring och framtagande av rapporter. Robin hanterar även ansökningar av försörjningsstöd och sammanställer beslutsunderlag. En handläggare tar sedan själva beslutet.

– Vi ser detta som ett sätt att ge våra medarbetare mer tid till värdeskapande aktiviteter som personlig kontakt och service. Förhoppningen är att öka servicen till invånarna, genom snabbare handläggning och mer utrymme för personlig service där det krävs. Och samtidigt få fler nöjda medarbetare, säger Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun.

Huvudtesen i kommunens digitaliseringsstrategi är att hitta de enkla lösningarna och fördela resurserna så att medborgarnyttan blir optimal och arbetsmiljön god. Vid automatisering handlar det om att få system att prata direkt med varandra utan någon mänsklig handpåläggning. I de fall detta inte fungerar, kan en robot ersätta den mänskliga handpåläggningen. Det kallas robotisering.

– Ambitionen är att avlasta så många verksamheter som möjligt för att ge ännu bättre service till invånarna. Vi har ett långsiktigt arbete framför oss att identifiera de processer och delprocesser som kan automatiseras eller robotiseras. Där det är effektivt med den typen av avlastning, ska vi utveckla och ”anställa” fler digitala medarbetare, säger Hampus Månsson.

Han tror det finns många områden där det går att frigöra tid för personalen. Byggnadslovshanteringen kan bland annat stå på tur.

Läs mer

Efterlängtad nyöppning

Nystart

Efterlängtad nyöppning

Förra tisdagen smygöppnade Simrishamns Bokhandel efter att ha varit stängd sedan konkursen i maj.

Ljudvandring med existentiellt fokus

Simrishamn

Ljudvandring med existentiellt fokus

Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.

Hjälp fås genom app

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Vill få bukt med krångel

Simrishamn

Vill få bukt med krångel

En del av invånarna och företagen i Tomelilla kommun tycker att det är onödigt krångligt att ha kontakt med Tomelilla kommun. För dem lanseras nu Krångelportalen.

Folkhögskolan på turné

Simrishamn

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik

Kiviks moderna entreprenörer

Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.