1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mjukvarurobot avlastar

I mars 2017 var Trelleborg första kommun att införa en robot som hjälper till med försörjningsstöd. Många kommuner är igång att utveckla något liknande. Tomelilla har sedan drygt en månad tillbaka sin första digitala medarbetare, Robin, som tar hand om många monotona arbetsuppgifter.
Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun, tror att Robin snart får fler digitala kollegor. – Vi kikar på andra områden där det går att automatisera monotona arbetsuppgifter, säger han.

Robin jobbar med uppgifter som inkluderar bland annat fakturahantering, bokföring och framtagande av rapporter. Robin hanterar även ansökningar av försörjningsstöd och sammanställer beslutsunderlag. En handläggare tar sedan själva beslutet.

– Vi ser detta som ett sätt att ge våra medarbetare mer tid till värdeskapande aktiviteter som personlig kontakt och service. Förhoppningen är att öka servicen till invånarna, genom snabbare handläggning och mer utrymme för personlig service där det krävs. Och samtidigt få fler nöjda medarbetare, säger Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg på Tomelilla kommun.

Huvudtesen i kommunens digitaliseringsstrategi är att hitta de enkla lösningarna och fördela resurserna så att medborgarnyttan blir optimal och arbetsmiljön god. Vid automatisering handlar det om att få system att prata direkt med varandra utan någon mänsklig handpåläggning. I de fall detta inte fungerar, kan en robot ersätta den mänskliga handpåläggningen. Det kallas robotisering.

– Ambitionen är att avlasta så många verksamheter som möjligt för att ge ännu bättre service till invånarna. Vi har ett långsiktigt arbete framför oss att identifiera de processer och delprocesser som kan automatiseras eller robotiseras. Där det är effektivt med den typen av avlastning, ska vi utveckla och ”anställa” fler digitala medarbetare, säger Hampus Månsson.

Han tror det finns många områden där det går att frigöra tid för personalen. Byggnadslovshanteringen kan bland annat stå på tur.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.