Mötesplats på idrottsplatsen invigs

Tomelilla Artikeln publicerades
Mikael Björk har varit projektledare för
Foto: Ulf Gummesson
Mikael Björk har varit projektledare för "från idrottsplats till mötesplats". Arkivbild från projektet ”fotboll för alla”. Foto: Ulf Gummesson

Den 12 augusti är det dags för högtidlig invigning av Tomelilla IFs mötesplats som föreningen arbetat länge för. ÖM har pratat med Mikael Björk, projektledare för "från idrottsplats till mötesplats".

Vilken är bakgrunden till projektet?

– Det var i samband med att Tomelilla fick en konstgräsplan uppe vid skolan 2010 som vår grusplan kom att stå oanvänd, berättar Mikael Björk. Redan då startade vi projektet ”från grus till gräs”. Tankarna om att göra idrottsplatsen attraktiv för fler målgrupper väcktes och vi började jobba med integration genom bland annat ”fotboll för alla”. Med anledning av föreningens 100-årsjubileum 2017 föddes idén att döpa om projektet till "från idrottsplats till mötesplats". Vi lyckades få ihop ett kapital på 5,6 miljoner tack vare stöd från bland andra Riksidrottsförbundet/Skåneidrotten, Svenska fotbollsförbundet, Arvsfonden, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Inga och Per-Anders Olofssons stiftelse och ICA Kvantum, för att köpa in material. Sedan har föreningens medlemmar lagt ner tusentals timmar med frivillig arbetskraft för att förverkliga idén.

Idrottsplatsen har fått både motorikbana och utegym.
Foto: Hannah Andersson
Idrottsplatsen har fått både motorikbana och utegym.

Berätta om resultatet!

– Vi har anlagt en konstgräsplan, byggt ett utegym, en motorikbana och en multiarena som inbjuder till att spela allt från handboll och basket, till volleyboll eller landhockey. Vi ville skapa en idrottsplats där man kan mötas för annat än att bara spela fotboll och det tycker jag verkligen att vi har lyckats med. Vi är jättestolta över resultatet.

Samt multiarena och konstgräsplan.
Foto: Hannah Andersson
Samt multiarena och konstgräsplan.

Nu stundar invigning?

– Den 12 augusti är det dags! Dagen börjar klockan 15.00 med att våra ungdomslag kommer att rotera på de olika arenorna för att visa hur de kan användas. Den officiella invigningen startar klockan 18.00. Samma kväll arrangerar föreningen dessutom allsång på idrottsplatsen tillsammans med Sparbanken Skåne. Allsången börjar klockan 19.00 och det är fri entré.