unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mötesplatsen Gladan invigdes med tårtkalas

Med prinsesstårta, kaffe, musik och sång invigdes förra tisdagen Tomelillas nya mötesplats. ”Gladan” på Österlens Folkhögskola ska uppmuntra till social samvaro och bjuda på olika spännande aktiviteter för hela familjen.

Stora som små, unga som åldersvisa. För de som bott i vårt land länge till de som nyligen anlänt. Där har du målgruppen för mötesplatsen ”Gladan”.

Ett 30-tal nyfikna, varav en handfull barn, dök upp på första träffen. Då det var premiär hade personalen förberett en storstilad invigning med musik, tårtkalas och aktiviteter för både stora och små.

– Träffpunktens mål är att främja integration och gemenskap för alla åldrar, i såväl den egna kommunen som i grannkommunerna, säger Mariya Björklund som är projektledare på Österlens Folkhögskola.

– Vi vet att många asylsökande bara sitter hemma och väntar på besked och kommer aldrig ut. På mötesplatsen kan de träffa andra i liknande situationer och byta erfarenheter, säger Mariya och poängterar att till ”Gladan” är alla välkomna som vill njuta av gemenskap och en trevlig stund. Fika och besöket är kostnadsfritt.

Två som inte ville missa invigningen var Tomelillaborna Lars och Carita Blixt. Lars, 67, gick i pension vid årsskiftet och tycker den nya mötesplatsen är ett lovvärt initiativ från folkhögskolan.

Bland aktiviteterna fanns bland annat ansiktsmålning.
Bland aktiviteterna fanns bland annat ansiktsmålning.

– Det är många som är ensamma, så det här är bra för alla byns invånare, säger han.

Efter att Mariya Björklund hälsat alla välkomna och uppmanat besökarna att ta för sig av kaffe och tårta växte sorlet i matsalen.

Musikläraren Ingela Sundberg spelade gitarr och sjöng visor.

– Det är mest visor för barnen och det är låtar från olika delar av världen. Musiken är universell och överbryggar alla klyftor.

Barnen passade på att klä ut sig och ta selfies eller få en ansiktsmålning.

– Vi kommer variera aktiviteterna varje gång så att det händer nya saker, säger Mariya Björklund.

Lars Blixt tycker att mötesplatsen fyller en funktion för alla byns invånare.
Lars Blixt tycker att mötesplatsen fyller en funktion för alla byns invånare.

”Gladan” är öppen tisdagar och torsdagar klockan 16-18.

Mariya Björklund, projektledare för den nyöppnade mötesplatsen ”Gladan” på Österlens Folkhögskola, hälsade alla välkomna till invigningen som firades med kaffe, tårta och musikunderhållning.

Zakira, 5 passade på att klä ut sig och få en rolig bild.
Zakira, 5 passade på att klä ut sig och få en rolig bild.

Läs mer

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

Strandkiosk i ålaboden

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Simrishamn

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Tanken var att Dag Hammarskjölds Backåkra skulle ha öppnat redan till påsk, men Coronapandemin satte käppar i hjulet. Nu på lördag slås dörrarna till museet i alla fall upp, även om det blir med vissa restriktioner.

Folkhögskolan på turné

Simrishamn

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.