unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mötesplatsen Gladan invigdes med tårtkalas

Med prinsesstårta, kaffe, musik och sång invigdes förra tisdagen Tomelillas nya mötesplats. ”Gladan” på Österlens Folkhögskola ska uppmuntra till social samvaro och bjuda på olika spännande aktiviteter för hela familjen.

Stora som små, unga som åldersvisa. För de som bott i vårt land länge till de som nyligen anlänt. Där har du målgruppen för mötesplatsen ”Gladan”.

Ett 30-tal nyfikna, varav en handfull barn, dök upp på första träffen. Då det var premiär hade personalen förberett en storstilad invigning med musik, tårtkalas och aktiviteter för både stora och små.

– Träffpunktens mål är att främja integration och gemenskap för alla åldrar, i såväl den egna kommunen som i grannkommunerna, säger Mariya Björklund som är projektledare på Österlens Folkhögskola.

– Vi vet att många asylsökande bara sitter hemma och väntar på besked och kommer aldrig ut. På mötesplatsen kan de träffa andra i liknande situationer och byta erfarenheter, säger Mariya och poängterar att till ”Gladan” är alla välkomna som vill njuta av gemenskap och en trevlig stund. Fika och besöket är kostnadsfritt.

Två som inte ville missa invigningen var Tomelillaborna Lars och Carita Blixt. Lars, 67, gick i pension vid årsskiftet och tycker den nya mötesplatsen är ett lovvärt initiativ från folkhögskolan.

Bland aktiviteterna fanns bland annat ansiktsmålning.
Bland aktiviteterna fanns bland annat ansiktsmålning.

– Det är många som är ensamma, så det här är bra för alla byns invånare, säger han.

Efter att Mariya Björklund hälsat alla välkomna och uppmanat besökarna att ta för sig av kaffe och tårta växte sorlet i matsalen.

Musikläraren Ingela Sundberg spelade gitarr och sjöng visor.

– Det är mest visor för barnen och det är låtar från olika delar av världen. Musiken är universell och överbryggar alla klyftor.

Barnen passade på att klä ut sig och ta selfies eller få en ansiktsmålning.

– Vi kommer variera aktiviteterna varje gång så att det händer nya saker, säger Mariya Björklund.

Lars Blixt tycker att mötesplatsen fyller en funktion för alla byns invånare.
Lars Blixt tycker att mötesplatsen fyller en funktion för alla byns invånare.

”Gladan” är öppen tisdagar och torsdagar klockan 16-18.

Mariya Björklund, projektledare för den nyöppnade mötesplatsen ”Gladan” på Österlens Folkhögskola, hälsade alla välkomna till invigningen som firades med kaffe, tårta och musikunderhållning.

Zakira, 5 passade på att klä ut sig och få en rolig bild.
Zakira, 5 passade på att klä ut sig och få en rolig bild.

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.