1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mötesplatsen Gladan invigdes med tårtkalas

Med prinsesstårta, kaffe, musik och sång invigdes förra tisdagen Tomelillas nya mötesplats. ”Gladan” på Österlens Folkhögskola ska uppmuntra till social samvaro och bjuda på olika spännande aktiviteter för hela familjen.

Stora som små, unga som åldersvisa. För de som bott i vårt land länge till de som nyligen anlänt. Där har du målgruppen för mötesplatsen ”Gladan”.

Ett 30-tal nyfikna, varav en handfull barn, dök upp på första träffen. Då det var premiär hade personalen förberett en storstilad invigning med musik, tårtkalas och aktiviteter för både stora och små.

– Träffpunktens mål är att främja integration och gemenskap för alla åldrar, i såväl den egna kommunen som i grannkommunerna, säger Mariya Björklund som är projektledare på Österlens Folkhögskola.

– Vi vet att många asylsökande bara sitter hemma och väntar på besked och kommer aldrig ut. På mötesplatsen kan de träffa andra i liknande situationer och byta erfarenheter, säger Mariya och poängterar att till ”Gladan” är alla välkomna som vill njuta av gemenskap och en trevlig stund. Fika och besöket är kostnadsfritt.

Två som inte ville missa invigningen var Tomelillaborna Lars och Carita Blixt. Lars, 67, gick i pension vid årsskiftet och tycker den nya mötesplatsen är ett lovvärt initiativ från folkhögskolan.

Bland aktiviteterna fanns bland annat ansiktsmålning.

– Det är många som är ensamma, så det här är bra för alla byns invånare, säger han.

Efter att Mariya Björklund hälsat alla välkomna och uppmanat besökarna att ta för sig av kaffe och tårta växte sorlet i matsalen.

Musikläraren Ingela Sundberg spelade gitarr och sjöng visor.

– Det är mest visor för barnen och det är låtar från olika delar av världen. Musiken är universell och överbryggar alla klyftor.

Barnen passade på att klä ut sig och ta selfies eller få en ansiktsmålning.

– Vi kommer variera aktiviteterna varje gång så att det händer nya saker, säger Mariya Björklund.

Lars Blixt tycker att mötesplatsen fyller en funktion för alla byns invånare.

”Gladan” är öppen tisdagar och torsdagar klockan 16-18.

Mariya Björklund, projektledare för den nyöppnade mötesplatsen ”Gladan” på Österlens Folkhögskola, hälsade alla välkomna till invigningen som firades med kaffe, tårta och musikunderhållning.

Zakira, 5 passade på att klä ut sig och få en rolig bild.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.