MTB Österlen CK satsar på pumptrack i Smedstorp

Smedstorp Artikeln publicerades
Christian Korsager från Dirt Builders, som anlitats för att anlägga Smedstorps nya pumptrackbana, och Gael Joly från MTB Österlen CK, kan med glädje konstatera att arbetet flyter på som planerat och att banan beräknas stå klar om ungefär en vecka.
Foto: Hannah Andersson
Christian Korsager från Dirt Builders, som anlitats för att anlägga Smedstorps nya pumptrackbana, och Gael Joly från MTB Österlen CK, kan med glädje konstatera att arbetet flyter på som planerat och att banan beräknas stå klar om ungefär en vecka.

Ett år efter MTB Österlen CK:s invigning av mountainbikelederna norr om idrottsplatsen i Smedstorp kommer den nya pumptrackbanan, belägen mellan Smedstorpsbadet och Gröneplan, att stå klar.

Det var i början av sommaren MTB Österlen CK, som står bakom projektet, med stor glädje kunde konstatera att finansieringen av en pumptrackbana var i hamn. Skåneidrotten bidrar med 110 000 kronor och Sparbanken Skåne med 130 000 kronor för att förverkliga banan som anläggs på kommunens mark mellan badet och Gröneplan.

För två veckor sedan startade arbetet och om en vecka beräknas banan stå klar.

Det är experter inom området, den danska firman Dirt Builders, som anlitats av föreningen att anlägga pumptrackbanan. En av grundarna, Christian Korsager, fanns på plats när ÖM besökte bygget.

En pumptrackbana kan liknas vid en skatepark, fast för cyklar.

– Banan kommer att formas som en åtta med två stora svängar som möts, och korsas, i mitten, berättar Christian.

Banan kommer att vara böljande, med många små backar.

– Du använder dig av tyngdkraften för att pumpa fart i cykeln i backarna.

Gael Joly från MTB Österlen CK berättar att banan är utformad för att passa nybörjare, men att den även kommer att vara till glädje för mer erfarna pumptrackcyklister.

– Vi hoppas att både barn och vuxna ska lockas att prova på, säger Gael.

Dirt Builders har byggt ett 30-tal banor sedan starten för sju år sedan. I Danmark, Norge och Sverige, men även på Grönland.

– Den här typen av bana, utformad för att passa alla, är den vi oftast får i uppdrag att bygga, berättar Christian.

Han har själv en bakgrund som BMX-cyklist.

– Och att bygga banor har alltid varit en av mina hobbies.

Sin kollega, Danny Sørensen, träffade han på BMX-banan. Danny är nyss hemkommen från VM i downhill i Österrike och inte på plats i Smedstorp för dagen.

Det är med glädje killarna noterat att de får allt fler att dela sin passion med.

– Vi ser ett växande intresse för mountainbike och actioncykling, vilket är jättekul, säger Christian.

Han intygar att det kommer att fungera utmärkt att bekanta sig med banan i Smedstorp på en vanlig cykel.

– Sedan blir det självklart roligare med en mountainbike eller BMX när du kan lite mer. När du lär dig pumpa i backarna uppstår en härlig känsla av flow och med lite erfarenhet blir det bara ännu roligare. Att cykla på en pumptrackbana ger fantastiskt bra motorik- och balansträning. Dessutom lär sig en pumptrackcyklist att läsa terrängen och sin omgivning, vilket är till stor nytta även när du cyklar i trafiken.

Lördagen den 19 oktober klockan 11.00 kommer invigningen av den nya pumptrackbanan i Smedstorp att äga rum.
Foto: Hannah Andersson
Lördagen den 19 oktober klockan 11.00 kommer invigningen av den nya pumptrackbanan i Smedstorp att äga rum.

När formen för banan är klar kommer ett toppskikt med specialanpassat stenmjöl att läggas på.

– Banan kommer att vara körbar direkt när den står klar, men när gruset hunnit sätta sig och den använts ett tag kommer den att bli ännu bättre och snabbare, förklarar Gael.

MTB Österlen CK har i dagsläget ett femtiotal medlemmar.

– När arbetet med de nya anläggningarna är klart kommer vi att kunna lägga energi på att bli fler medlemmar och ambitionen är att erbjuda regelbundna aktiviteter till våren. MTB-lederna har varit välbesökta i sommar och använts av både familjer och tävlingscyklister. Vi fick en hälsning av Åsa Erlandsson, en av Sveriges bästa kvinnliga MTB- och CXcyklister, som hittat till våra banor, där hon uttryckte sin glädje över initiativet!