1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Näthatsgranskare gästar biblioteken i sydost

Både Ystads stadsbibliotek, Kulturhuset i Tomelilla, Sjöbo och Simrishamns bibliotek gästas i mars av näthatsgranskaren Tomas Åberg.

Tomas Åberg är projektledare och utredare på föreningen Näthatsgranskaren och föreläser om hat- och demokratibrott på sociala medier.

Hur påverkar dessa brott det demokratiska samtalet? Vad är brottsligt? Vad man kan göra om man upptäcker eller blir drabbad av näthat? Hur radikaliseras människor på sociala medier till att begå dessa brott? Det är bara några frågor som Tomas Åberg kommer prata om under sin biblioteksturné i sydöstra Skåne.

Föreningen identifierar, granskar och polisanmäler. Men det är ett jobb som har sitt pris. Varje dag möts Tomas Åberg av personligt hat, och han blir regelbundet utsatt för förtal.

Eftersom han har blivit något slags favorithatobjekt för många extremrasister som ofta begår brott så riktas väldigt mycket hat mot honom.

I höstas åtalades en kvinna för flera fall av grovt förtal och övergrepp i rättssak mot Tomas Åberg. Det finns flera liknande pågående processer.

Ofta går det till så att Näthatsgranskaren anmäler personer för hot eller hets mot folkgrupp på nätet. Den anmälde går då till attack mot Tomas Åberg som är föreningens ansikte utåt och börjar sprida hatfyllda inlägg om honom.

– Det är klart det påverkar mig. Jag har fått flytta. Skaffa hemlig adress och skyddad folkbokföring, säger Tomas Åberg i en intervju med SVT.

På frågan varför han fortsätter svarar Tomas:

– Man måste man våga kliva fram och säga ifrån när något är fel. Det gör att jag kan titta mig själv i spegeln. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag får en kick av att känna att jag gör skillnad.

Näthatsgranskaren har polisanmält omkring 5000 brott på nätet på 2,5 år. 423 anmälningar har gått till åtal och 333 av dessa till fällande dom, andra väntar på avgörande. 236 personer har dömts, några till fängelse.

Tomas Åberg från Näthatsgranskaren är på biblioteksturné i sydost för att prata om föreningens arbete som bland annat lett till 5000 anmälda brott på nätet under 2,5 år.

Föreningen identifierar, granskar och polisanmäler nätbrott.

Tomas Nyberg besöker Kulturhuset i Tomelilla den 11 mars klockan 18.30 och Sjöbo bibliotek den 12 mars klockan 18.30.

Simrishamns bibliotek får besök den 11 mars klockan 15 och Ystads stadsbibliotek den 12 mars klockan 13.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.