1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nobelfest på menyn för SPF Seniorerna

För första gången i Hotell Sveas historia dukades borden i matsalen förra tisdagen för Nobellunch. Det var SPF Seniorerna i Simrishamn som stod bakom initiativet.
Nya kökschefen på Hotell Svea, Emil Andersson, presenterar menyn: gubbröra med äpple till förrätt, helstekt fläskytterfilé med rostade grönsaker, potatispuré och rödvinssky till varmrätt och marängsviss på Hotell Sveas vis till efterrätt.
Foto: Hannah Andersson

På Nobeldagen, tisdagen den 10 december, fylldes foajén på Hotell Svea med festklädda gäster.

– Andra tisdagen varje månad är vår ordinarie mötesdag. I december brukar vi träffas för en julfest men när vi såg att datumet i år sammanföll med Nobeldagen bestämde vi oss för att prova ett nytt grepp och bjuda in till Nobellunch, berättar Ronny Larsson, ordförande i föreningen.

SPF i Simrishamn har 520 medlemmar.

– Vi bjuder in till många olika aktiviteter och sysselsätter mellan 2-300 personer i våra cirklar. Det är en viktig del i arbetet att bryta ensamheten bland äldre, poängterar Ronny.

Annelie Hvitlock och Ronny Larsson, ordförande i SPF Seniorerna Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

Sextio av föreningens medlemmar anslöt till Nobelfestligheterna på Svea. Restaurangchef Sofie Albrechtsson bjöd in till vackert dukade bord.

– Det är kul att göra något extra med en lunch, som det här initiativet, säger Sofie.

Lunchen inleddes med gubbröra, på Hotell Sveas vis, till förrätt. Efter huvudrätten, helstekt fläskytterfilé med rostade grönsaker, potatispuré och rödvinssky, väntade föredrag med en av föreningens medlemmar, Gertie Ågren. Gertie har nämligen varit chef för Nobelmuseet i Karlskoga på Björkborns herrgård.

– Jag var med från allra första början när stiftelsen Alfred Nobels Björkborn grundades 1982, och sedan jobbade jag där i nästan 18 år, berättar Gertie. Det var ett spännande arbete som bjöd på många resor och möjligheten att träffa världens främsta forskare när olika internationella konferenser hölls på herrgården.

Gertie Ågren har varit chef för Nobelmuseet i Karlskoga på Björkborns herrgård, Alfred Nobels hem i Sverige, vilket hon berättade om i ett föredrag i samband med Nobellunchen.
Foto: Hannah Andersson

Seniorernas Nobellunch till ära bar Gertie en klänning som varit med på Nobelmiddag.

– Nobelmiddagen är betydligt roligare än vad man kan tro efter att ha sett den på teve, särskilt en bit fram på kvällen när stämningen är mer avslappnad, intygar Gertie.

Restaurangchef Sofie Albrechtsson med förrätten gubbröra. Gubbröra är för övrigt också är namnet på SPF Seniorerna Simrishamns matlagningscirkel.
Foto: Hannah Andersson