1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nostalgisk lucköppning

I december visar antikvariat Blå Kossan i Borrby en utställning med Aina Stenberg MasOlles samtliga adventskalendrar.
Just nu visas en utställning med Aina Stenberg MasOlles adventskalendrar på antikvariat Blå Kossan i Borrby.

Som så många andra av våra julseder har den tryckta adventskalendern sitt ursprung i Tyskland. Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund, och det var Aina Stenberg som hade skapat motivet. Det föreställer familjen MasOlles gård i Siljansnäs, med ett antal tomtenissar utanför som utför olika sysslor. Aina Stenberg skulle sedan fortsätta att göra kalendrar ända till 1964, men då var hon förstås inte längre ensam om det. ICAs adventskalender har funnits sedan 1940-talet och Sveriges Radios första adventskalender trycktes 1960.

På antikvariat Blå Kossan visas Aina Stenberg MasOlles kalendrar som gavs ut 1934-1964. Bland de typiska ingredienserna i Ainas motiv finns rustika lantliga interiörer och exteriörer, samt hennes karaktäristiska tomtenissar med överdimensionerade luvor.

Kalendrarna med Ainas motiv kommer fortfarande ut i nytryck genom Scouterna.

Förutom adventskalendrar illustrerade Aina MasOlle en mängd sagoböcker och producerade tusentals motiv till julkort, samt påsk- och nyårskort. Under 1970-talet skapade Rörstrands Porslinsfabrik en servis med julmotiv signerade Aina Stenberg och idag är hon kanske mest känd för motiven på servisen ”Tomtejul”.

Utställningen i Borrby visar förutom adventskalendrarna även en del annat från Ainas stora produktion.

Antikvariat Blå Kossan finns på adressen Köpmangatan 22 i Borrby. Antikvariatet är efter årsskiftet inne på sin nionde säsong i bokbyn.

Utställningen har öppet lördag - söndag 14-15 december och 21-22 december, klockan 13-17. Samt vissa vardagar 16-20 december.