1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Novaelever fick pris

I samband med måndagens schemabrytande dag med läsfrämjande aktiviteter på gymnasieskolan Nova Academy i Simrishamn, ägde även prisutdelning för Simrishamns rotaryklubbs uppsatstävling rum.
Ella Appelkvist och Alva Pyk prisades för sina uppsatser på temat ”mångfaldens betydelse i samhället” av Simrishamns rotaryklubb, under måndagens läsdag på skolan.
Foto: Hannah Andersson

I måndags ägnade eleverna på Nova Academy sig åt läsning av skönlitteratur, boktips, workshops och författarbesök.

– Eleverna läser så lite, det vill vi göra något åt, säger Lea Almén, svensklärare på skolan. Därför har vi vigt den här dagen åt att stimulera till läsning på olika sätt.

På förmiddagen fick eleverna träffa författaren Patrik Lundberg, som bland annat skrivit den självbiografiska boken ”Gul utanpå”.

Läsdagen arrangerades i samarbete Simrishamns bibliotek och på rasten bjöd bibliotekets personal eleverna på boktips. Efter lunch väntade prisutdelningen i Simrishamns rotaryklubbs uppsatstävling för skolans elever.

Temat för uppsatstävlingen var ”mångfaldens betydelse i samhället”. Ett ämne som samtliga elever i årskurs ett och två fick till uppgift att skriva en uppsats om. Däremot var det frivilligt att delta med sin text i Rotarys tävling. Alva Pyk och Ella Appelkvist var två av eleverna som tog chansen, och de som kammade hem de åtråvärda prischeckarna.

– Men det var inte chansen att vinna pengarna som fick mig att delta, utan det engagerande ämnet, säger Alva som går andra året på skolans samhällsvetenskapliga program med inriktning beteendevetenskap. I en skoluppgift i ettan intervjuade jag nyanlända och i min uppsats fördjupade jag mig i valda citat från de intervjuerna.

Ella, som går samma gymnasieprogram, håller med om att det var möjligheten att fördjupa sig i temat som fick henne att delta i uppsatstävlingen.

– Ämnet ligger helt i linje med det vi pluggar och jag brinner även för frågan i mitt politiska engagemang.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.