Novaelever provar mindfulness som ett verktyg att hantera stress

Simrishamn Artikeln publicerades
Mindfulness på schemat. Förra veckan fick eleverna på Nova Academy bland annat prova en avslappningsövning under ledning av Margareta Rosenquist från Drömmen om det goda.
Foto: Hannah Andersson
Mindfulness på schemat. Förra veckan fick eleverna på Nova Academy bland annat prova en avslappningsövning under ledning av Margareta Rosenquist från Drömmen om det goda.

Det blåser kraftigt utanför Marint centrum i Simrishamn och upprörda vågor slår mot hamnen, men inne i lektionssalen Bornholm råder lugn och stillhet. Förstaårseleverna från programmen Performing arts och Digital design på Nova Academy sitter invirade i varsin filt och gör en avslappningsövning under ledning av Margareta Rosenquist och Ingrid Torstensson.

På programmet för Nova Academys elever står nämligen en workshop i mindfulness.

– Våra elever är stressade och det är ett stort problem, säger Cathrine Casimir, förstelärare på Nova Academy. Vi lärare märker det i undervisningen, men framförallt så märker vår skolsköterska och kurator det.

Skolan vill ta sitt ansvar för att bryta den negativa trenden genom att ge sina elever verktyg att hantera stressen.

– Vi har redan försökt hjälpa eleverna genom att lära ut studieteknik och tekniker för hur de kan planera sin tid, men vi tycker inte att de insatserna har slagit tillräckligt väl ut. Vi känner att vi behöver göra mer!

Därför satsar skolan nu på att låta alla elever i årskurs ett och två prova på mindfulness.

– Det är en stor satsning för skolan, men vi tror att vinsterna kommer att vara större. säger Cathrine. Och de här verktygen kommer eleverna inte bara ha nytta av under sin gymnasietid, det här är något som de kommer att ha användning för i livet efter skolan.

Nova Academy är långt ifrån ensamma om problematiken med stressade elever. Workshopens instruktörer, Margareta Rosenquist och Ingrid Torstensson, har båda jobbat inom skolans värld hela livet.

– Vi har mött den ökande stressen och kan konstatera att det är en stor utmaning för dagens ungdomar, säger Margareta.

Tillsammans med Ingrid utbildar hon lärare och elever i stresshantering för den ideella organisationen Drömmen om det goda.

Ingrid Torstensson delar ut så kallade biodots som sägs kunna ge en indikation på stressnivån i kroppen.
Foto: Hannah Andersson
Ingrid Torstensson delar ut så kallade biodots som sägs kunna ge en indikation på stressnivån i kroppen.

I uppstartsfasen kommer Novaeleverna att delta i en workshop med Margareta och Ingrid.

– Vi är tre lärare som tillsammans med skolans kurator/skolsköterska har fått en utbildning i mindfulness för att efter workshopen kunna jobba vidare med eleverna 2-3 gånger i veckan, berättar Cathrine. Inför perioder med exempelvis nationella prov kommer vi lägga in extra pass. I mars väntar sedan en uppföljning med ytterligare ett besök av Ingrid och Margareta.

Edvin Gervard går andra året på Digital design-programmet. Han har precis avslutat mindfulnessworkshopen tillsammans med sin klass.

– Ibland kan det vara mycket och då känner jag mig stressad, det går i perioder, konstaterar Edvin som är positiv till mindfulness som ett verktyg att hantera stressen. Vi fick prova olika övningar här idag och det var skönt, jag var nära att somna ett tag.