1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Nu är vi äntligen igång!”

71 dubbelrum varav tre sviter och en kongressanläggning med plats för 250 personer. Sju våningar högt och en skybar med utsikt över Ystads takåsar. I onsdags förra veckan avslöjades detaljerna kring Fritiden Hotell och Kongress som slår upp portarna i slutet av maj 2020.

Entreprenörsparet om hotellsatsningen:

Ystads nya hotell, Fritiden Hotell och kongress kommer öppna i slutet av maj 2020, berättade entreprenörsparet Jenny Nilsson och Martin Jönsson under en pressvisning förra onsdagen.
Foto: Fredrik Ekblad

Entrén till gamla Fritidsbadet badar i sol när entreprenörsparet Martin Jönsson och Jenny Nilsson stolt hälsar pressen, entreprenörer, finansiärer och kommunala representanter välkomna för att berätta hur hotellbygget fortskrider.

– Fyra år har det tagit att komma hit. Det har varit många trådar att binda ihop och ett komplicerat pussel att lägga, men nu är vi äntligen igång, säger Martin Jönsson, VD på PMJ Fastigheter.

– Det känns superspännande att få göra det här tillsammans, säger Jenny Nilsson, som idag är hotellchef på Continental du Sud.

Båda medger att det knappast är något lätt projekt de har satt tänderna i.

– Att bygga i ett gammalt badhus är komplicerat och vi är väldigt glada att vi har så fantastiska lokala entreprenörer som hjälper oss. Det är nästan så att man blir rörd, säger Martin Jönsson och riktar ett tack till bland andra Nimab, Elangruppen och Veab.

I sin nya tappning som hotell kommer badhuset få en tillbyggnad på sex våningar med sky bar på sjunde våningen. Höjden har inte uppskattats av alla ystadbor och detaljplanen överklagades tre gånger innan den kunde klubbas.
Foto: Fredrik Ekblad

Det var 2014 som det slitna Fritidsbadet stängdes för gott. Att renovera badhuset skulle bli alldeles för dyrt och Ystads kommun valde istället att bygga ett helt nytt. I samband med stängningen utlystes en markanvisningstävling som Ystadsföretaget PMJ Fastigheter vann.

Huset är inte skyddat enligt plan- och bygglagen men eftersom kommunen anser att byggnaden har vissa kulturhistoriska värden sattes specifika krav upp. Bland annat ska fasaderna med fönsterpartierna i teak bevaras intakta och den vackra entrén ska finnas kvar.

Budgeten för hela hotellet ligger på 130 till 140 miljoner kronor. Själva badhuset köpte Martin Jönssons koncern av kommunen för 650 000 kronor men då ingick en rad krav från kommunens sida. Bland annat måste entrén med teakpanelen på den rundade receptionen och de enorma teakinfattade fönsterpartierna ut mot Österleden och Jennygatan bevaras intakt.
Foto: Fredrik Ekblad

Simhallen, som är ritad av stadsarkitekt Rune Welin och uppfördes 1961, kallades i lokalpressen en ”arkitektonisk fullträff” och en ”dröm i glas”.

– Alla Ystadbor känner till Fritidsbadet och de flesta har varit här. Jag kan lova att man fortsatt lär känna igen sig, säger Martin Jönsson.

Läktarna och till och med de fastgjutna trappstegen i väggen upp till trampolinerna kommer att finnas kvar. Planen är också att varje våningsplan ska prydas med de gamla startpallarna, de vackra turkosa laminatdörrarna med teakkanter från omklädningsrummen ska användas i hotellrummen och alla vita handtag i form av knoppar av bakelit kommer återanvändas.

images5 bilder
enlarge
Fritiden Hotell och Kongress

Utöver de klassiska funkisinslagen ska hotellet naturligtvis även fyllas med verksamheter. Krogkedjan Harrys kommer att husera i hotellets restaurang. Företaget, som startade i Falkenberg 1993 och finns på ett 30-tal orter i Sverige, har länge letat lokaler i Ystad.

– Badhuset i Ystad är en byggnad som bär på så mycket personlighet att vi visste direkt att det här blir ett spännande projekt. Och med entreprenörer som Jenny och Martin är Fritiden Hotell och Kongress den perfekta samarbetspartnern för oss, säger Fredrik Borén, etableringsansvarig för Harrys.

– Det här blir en helt unik restaurang där vi kommer att bevara det vi kan av interiören. Tänk dig att äta middag under det gamla hopptornet eller ta en kaffe innan bion och blicka upp mot den väggfasta klockan från 1961.

Planen är att Harrys ska öppna i samband med hotellinvigningen, i slutet av maj 2020. Tidigare än så, redan i januari, planerar hotellets gym, Fitness 24 seven, att öppna.

– Gymmet får en helt egen ingång. Det blir hyresgäster hos oss, säger Martin Jönsson.

Fitness 24 seven kommer att husera på två plan. I källaren blir det fria vikter och styrkemaskiner och på markplan med fönster mot Jennygatan kommer löpbanden stå på rad.

– Vi har länge letat efter lokaler i Ystad och är glada att vi hittat det här samarbetet. Det är första gången vi öppnar tillsammans med ett hotell. Det ska bli spännande, säger Erik Magnusson, regionchef på Fitness 24 seven.

Företaget har ett gemensamt gymkort som gäller på samtliga anläggningar. Som namnet antyder har gymmen öppet dygnet runt alla dagar i veckan.

En annan viktig del av hotellets verksamhet blir kongressbiten och en toppmodern konferensanläggning med plats för 250 personer ska uppföras.

– Här kommer vi även få plats för olika evenemang och artistframträdanden, säger Martin Jönsson.

Marie Holmström, turistchef på Ystads kommun, är med på rundvandringen och hon välkomnar satsningen.

– Det här är superkul för Ystad och hotellet blir ett välbehövligt tillskott inom besöksnäringen i sydöstra Skåne. Det kommer generera fler arbetstillfällen, ökade skatteintäkter (uppskattningsvis 2,5 miljoner konor årligen enligt hotellets beräkningar reds. anm.) fler möten och ökad tillväxt.

Fritiden Hotell och Kongress i siffror

71 dubbelrum

142 sängplatser

Kongresshall för 250 personer

Skybar på sjunde våningen

Sju meter högt i tak och restaurang och kongresshall

Budget: 130 till 140 miljoner

Inköpspris: 650 000 kronor

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Segling

Skola med vind i seglet

Kapsejsning, knopar och kul kompishäng stod på schemat för de åtta barnen i Simrishamns segelsällskaps seglarskola förra veckan.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.