1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny avdelning för de minsta

En ny barnavdelning för 0-6-åringar växer just nu fram på Simrishamns bibliotek.
Den nya avdelningen planeras att invigas i februari 2020.

Jollret och högläsningen har tillfälligt bytts ut mot oväsen från sågar och skruvdragare. Ett före detta sagorum på biblioteket ska inte bara få en helt ny skepnad, utan en skepnad i ögonhöjd för krypande barn.

– Avdelningen för de minsta kommer vara helt anpassad efter de minstas behov. Små barn ska kunna röra sig fritt, utforska och reflektera över böckerna och miljön där, berättar Lisa Jansson, bibliotekarie som projektleder arbetet tillsammans med kollegan Sofie Sweger.

Lisa Jansson tillägger att språk- och läsutveckling är starkt sammankopplat och att utvecklingen börjar redan från 0 år. Bebisars lek och utforskande av böcker är första steget.

– Eftersom små barn undersöker sin omvärld med alla sinnen har vi arbetat mycket med att själva interiören ska vara stimulerande, berättar Sofie Sweger, som tidigare arbetet med att just gestalta koncept och idéer rumsligt då hon även är konstnär och curator.

– Hela projektet finansieras av den nationella satsningen Stärkta bibliotek, vilka vi via Kulturrådet sökt pengar från, berättar Lisa Jansson.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.