1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny designbutik väcker inspiration för hemmet

Personligt och tidlöst. Det är ambitionen bakom Engberg Interior Design, som öppnade under påskhelgen. Med målet att inspirera andra har inredningsarkitekten Pernilla Engberg skapat en butik som speglar hennes egen smak.
Pernilla Engberg har många ben att stå på. I grunden är hon inredningsarkitekt med sinne för detaljer. Nu har hon kompletterat sin verksamhet med en inrednings- och designbutik intill hemmet på Österlen. Hit är alla välkomna för inspiration eller för att över en kopp kaffe diskutera inredningsprojekt.
Foto: Johan Bentzel

Efter 20 år som inredningsarkitekt åt både företag och privatpersoner har Pernilla Engberg lagt ytterligare en färg till sin redan rika palett. I påskas öppnade hon en inrednings- och designbutik i hemmet i Gladelund.

Mellan april och oktober håller Engberg Interior Design öppet torsdag till lördag, men kunder är välkomna att avtala tid för besök även under övriga delen av året.

Pernilla Engberg framhåller att det inte finns ett plagg eller föremål i butiken som inte skulle gå att använda även nästa år eller året därpå. Det handlar inte om mode, utan om stil som håller över tid.

– Om man väljer noggrant och investerar i kvalitet kan man ha det i flera år. Det vill jag förmedla till mina kunder. Jag har tagit in märken som jag själv har följt i tio år.

Butiken har dubbla funktioner. Det går utmärkt att komma förbi enbart för att köpa kläder, väskor eller kanske något av Thomas Drejares keramiska bruksföremål.

Men Engberg Interior Design är också ett showroom för Pernilla Engbergs inredningstjänster, som efterfrågas allt mer på Österlen. Här kan hon visualisera och konkretisera sina idéer. Kunderna kan se och känna på tyger, mattor och material.

Många av märkena, om än inte alla, är skandinaviska och går normalt inte att hitta i en liten butik på landsbygden, men Pernilla Engberg har vunnit ägarnas förtroende.

– Det är märken som är svåra att få. Så jag är glad och stolt över att kunna ha dem här.

Att investera i få men noggrant utvalda kläder och föremål är mer hållbart än slit och släng. Det är tanken bakom Engberg Interior Design.
Foto: Johan Bentzel

Bostaden, som ligger vägg i vägg med butiken, är i sig ett showroom över Pernilla Engbergs förmåga att gestalta ett hem.

Hon har ritat huset själv, med avstamp i den äldre byggnad som har stått på tomten sedan 1946.

Den omfattande om- och tillbyggnaden har skapat ett ljust och minimalistiskt hem med mycket rymd och spännande lösningar.

Pernilla Engberg gillar det enkla och avskalade.

Utan karmar och trösklar råder det fri sikt genom de tre rummen i tillbyggnadsdelen. På övre plan finns sovloft och kontor.

De inmurade och platsbyggda bokhyllorna och badrumsskåpen är en både praktisk och estetiskt tilltalande lösning.

Detsamma gäller avsaknaden av synliga sladdar och kablar.

Det är sådana detaljer som går att få in i ett hem om inredningsarkitekten kopplas in i ett tidigt skede, betonar Pernilla Engberg.

– Om man har möjlighet att anlita en inredningsarkitekt är det viktigt att man gör det direkt, för då undviker man dyra misstag och får en plan att gå efter.

quote
Att få vara med i alla delar är också det som driver mig.

Länge avsåg Pernilla Engberg att gå i sin mammas fotspår och bli modedesigner, men hon hade också tidigt en dragning mot både inredning och arkitektur.

Efter fem års utbildning vid Kunstakademiets Designskole i Köpenhamn blev hon kvar i den danska huvudstaden, där hon fortfarande har många uppdrag.

Känslan för estetik och kärleken till vackra saker har alltid funnits där. Även entreprenörsandan ligger i blodet. Under större delen av sin 20-åriga karriär har Pernilla Engberg drivit eget, bortsett från ett par år som anställd på White Arkitekter i Malmö.

Hon uppskattar den frihet som företagandet för med sig. Som inredningsarkitekt är hon delaktig i allt från det stora till det lilla – från planlösningar till valet av dörrknoppar.

– Att få vara med i alla delar är också det som driver mig. Det är därför det ibland kan vara svårt att berätta vad jag gör. Det handlar inte bara om att inreda åt företag och privatpersoner, utan om så otroligt mycket mer.

Hon tror sig dessutom ha sina bästa kreationer framför sig:

– I mitt yrke är åldern och erfarenheten ett stort plus. Många arkitekter har ritat sina mästerverk först i 50-årsåldern och dit har jag ett par år kvar.