1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny digital orgel invigs

På söndag äger två premiärer rum i Sankt Nicolai kyrka i Simrishamn. Det är dels invigning av pastoratets nya digitala orgel, dels ett uruppförande av en ny mässa tillägnad kyrkan.
På söndag klockan 16 invigs Simrishamns pastorats nya digitala orgel i Sankt Nicolai kyrka. Villemo Daneling kommer då tillsammans med Simrishamns kyrkokör framföra ett uruppförande av en ny mässa som är tillägnad kyrkan.

– Ja, det är mycket som ska klaffa, det blir spännande, säger Villemo Daneling, organist i Simrishamns pastorat.

Den digitala orgeln som Simrishamns pastorat beställt från orgelfabriken Allen i Macungie, Pennsylvania, USA, anlände till Nicolaikyrkan för knappt två veckor sedan.

När Österlenmagasinet tittar in håller orgeltekniker Ingemar Oskarsson på att koppla den mot kyrkans gamla orgel, en Hammarberg från 1964.

– Jag sätter magneter på de mekaniska delarna så att den kan styras från den digitala orgeln, förklarar Ingemar.

Villemo berättar att leveransen av Allen-orgeln var något försenad och att man fruktade att den inte skulle vara på plats i tid till söndagens mässa.

– Det blev lite tajt med tid att reptera, men vi är ändå tacksamma över att den kom innan mässan, säger Villemo Daneling som ser fram emot att bekanta sig med det nya arbetsredskapet.

Den digitala orgeln skiljer sig markant från den gamla orgeln. Den digitala har inga pipor och så står den på hjul vilket gör att den kan flyttas runt i kyrkorummet.

Villemo Daneling har knappt hunnit provspela den, men konstaterar att tangenterna bjuder på lite mer motstånd.

– Den är inte lika snabb att starta upp heller. Datorn behöver några sekunder på sig.

Eldprovet blir alltså på söndag då Villemo Daneling ska framföra en nyskriven mässa ”Missa S:t Nicolai” av Dag Lundin, kompositör från Strängnäs. För sången står Simrishamns Kammarkör.

– Vi får hoppas att det inte blir strömavbrott, säger Villemo och skrattar. Fast vi har ju alltid den gamla orgeln som reserv, det känns tryggt.