Ny fiskaffär slår upp på Brantevik

Insidan Artikeln publicerades
Foto:Privat

En dag i förra veckan kom den inrullande, den nya fiskaffären på Brantevik och historien började liksom om på läget. För det är bara tio år drygt sedan Bra Fisk, fiskarnas egen grossist och lokalbutik, lades ner och yrkesfisket tog en paus. Men på påskafton öppnar två brantevikare Per Rosberg och Leif Rische sin nyrenoverade fiskevagn som länge väl tjänat landskroniterna men nu ska ge nytt liv åt Södra hamnen på Brantevik.

Rosberg är före detta yrkesfiskare med 25 år på sjön men sköter till vardags maskin på färjan mellan Landskrona och Hven. Men han har aldrig släppt fisket och skött kärleksfullt om sin båt Arcona. Rische arbetar egentligen som chef på Packarna AB i Sjöbo men hobbyfiskar med Per. Ifjol fick de tillsammans med före detta yrkesfiskaren Christer Lundgren en framgång med konceptet ”Hemmahamn” som kan följas på Facebook så kunderna vet precis när dagens fångst landas på kajen.

För så där 300.000 har Per och Leif med Sparbanken Syds välsignelse rustat sin fiskevagn och inregistrerat sitt bolag ”Branteviksfisk”. I måndags slog de upp – eller snarare ned – det vackert dekorerade fönstret på sin nymålade fiskevagn och tjyvstartade på prov försäljningen av färsk och rökt fisk men även, om Gud vill, lite inläggningar gjorda i Rosbergs kök. På själva påskafton sker den formella invigningen, klockan l5 har grannen på Södra hamnen, Bertil Torekull med Sveriges längsta ljugarbänk längs planket, lovat att invigningstala. En ny epok inleds på ett gammalt läge.