1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny folkhälsoplan med barn i fokus

Kommunstyrelsen har antagit en ny folkhälsoplan som sträcker sig fram till år 2022. Främst fokuseras på arbetet mot droger bland ungdomar och barns uppväxtvillkor.

Folkhälsosamordnare Lisa Hansson har vid flera tillfällen tidigare flaggat för att den stora alkoholkonsumtion och användningen av narkotika bland högstadieelever måste hejdas.

50 procent av eleverna i kommunen dricker alkohol och har enligt uppgift en genomsnittlig årskonsumtion på hela 2,8 liter ren 100 procent alkohol.

Den psykiska ohälsan har ökat bland barn och unga. Förutom att Torsås sticker ut vad gäller alkohol och narkotika vid en jämförelse med riket, är det exempelvis också fler ungdomar i Torsås än i riket som väljer att helt hoppa över frukost eller lunch.

Enligt den nya planen ska till år 2022 folkhälsoarbetet vara väl förankrat i alla nämnder - folkhälsa ska finnas med som en punkt såväl i vardagen som på den politiska dagordningen.

Vidare ska Barnkonventionen få större uppmärksamhet. Kunskap om barnens levnadsvillkor ska ligga till grund för beslut och prioriteringar som rör barn och följas upp utifrån ett barnrättsperspektiv. Även detta arbete ska genomsyra alla kommunens verksamheter.

I planen lyfter man fram den redan beslutade miljonsatsningen på Saharaområdet för att locka till aktiviteter och möten.

I samband med budgetberedningen för 2019 ska politikerna besluta och fastställa finansieringen för arbetet med planen.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.