1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny lagerhall gör arbetet effektivt i halloweentider

Varje år odlar Leif Nilsson och Ingela Mauritsson Nilsson runt 1000 ton pumpor på sina fält runt Löderup. Nu växer verksamheten med en ny lagerhall och tvätt som ska göra att ännu fler pumpor, av alla de sorter och slag, ska kunna lämna gården.
Leif Nilsson driver Boställets grönsaker i Löderup, och är en av Sveriges största pumpaodlare.

När ÖM klockan nio på morgonen svänger in på gården i Löderup där Leif Nilsson och Ingela Mauritsson Nilsson driver Boställets grönsaker, är parkeringen redan full. Att det är bråda dagar för pumpaodlare i oktober råder det inga tvivel om. En av de som kommit för att handla pumpor vid gårdsförsäljningen är Madde Björk-Sjöland från Åbergs trädgård. Hon har handlat pumpor av Leif i 15 år.

– Jag har köpt trettio halloweenpumpor, vi ska ha höstlovsmys på trädgården under höstlovet, då kan man komma till oss och karva pumpor, berättar hon.

Leif tar en paus i arbetet för att berätta om företagets nya investering: en lagerhall som ska effektivisera arbetet i skördetid.

– Den gör att vi kan hantera större volymer under kortare tid, så att vi också kommer att kunna odla fler pumpor.

Odlar 1000 ton pumpor

Varje år odlar Leif ungefär 1000 ton pumpor, en siffra som nu alltså kommer att öka. Ungefär 50 sorters pumpor odlas på fälten, varav de stora, orangea halloweenpumporna som väger mellan 3 och 8 kilo är en av de populäraste. Även prydnadspumpor och olika matpumpor säljs det mycket av.

I december förra året bestämde sig Leif för att bygga en ny lagerhall, då det andra lagerhuset inte räckte till.

– Vi såg en stor ökning på halloweenpumporna och en ny hall skulle göra arbetsmiljön och hanteringen bättre. Innan borstade vi alla pumpor rena men nu kan vi tvätta dem och det underlättar.

Man började bygga i juli och nu är nästan allt klart.

– Det är som en tomteverkstad här, säger Leif med ett skratt när han betraktar några av de trettio anställda som jobbar med pumporna.

I hallen tvättas, torkas och förvaras pumporna i väntan på att bli levererade. Pumporna säljs sedan i hela Sverige, Finland och Danmark via Grönsaksmästarna.

När Leif började odla pumpor för 25 år sedan förväntade han sig inte att verksamheten skulle växa som den gjort.

– Det började med att jag odlade några spagettipumpor till en restaurang och sen har det bara växt. Men nu blir pumpabiten inte större, utan nu gör vi hallen klar så att allt kan flyta på.

Text: Louise Lind

Bild: Janni Rix

Louise Lind

På gården finns även en liten försäljning.
Halloweenpumpan är en av de populäraste sorterna.
När ÖM besökte gården fanns det fortfarande pumpor kvar på fälten, även om det mesta plockats in.
I den nya hallen tvättas, torkas och förvaras pumporna som sedan ska vidare ut i Sverige, Danmark och Finland.
Pumporna torkas i potatislådor.
På gården finns även en liten försäljning.
På gården finns även en liten försäljning.
50 olika sorters pumpor odlas på fälten.
50 olika sorters pumpor odlas på fälten.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.