1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Anläggning

Ny park ska uppmuntra till olika aktiviteter

Spontanidrottsplats, boulebana, grillplats och en parkourbana blir inslag i den nya park som Simrishamns kommun anlägger på Bergstrands väg. Satsningen är ett andra led i förverkligandet av ett allaktivitetsstråk i stan.
Carl-Göran Svensson (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och projektledare Anna Bartels tog förra torsdagen de första spadtagen till en ny park på Bergstrands väg i Simrishamn.

Tanken med allaktivitetsstråket är som namnet antyder en ambition att skapa utrymme för olika sorters aktiviteter utmed ett stråk.

– Anläggandet av Jonebergsparken var den första etappen och Bergstrands väg är nu den andra. Vår förhoppning är att kunna fortsätta att utveckla nya områden med nya typer av aktiviteter som är till för alla och gratis, säger Anna Bartels, projektansvarig på Simrishamns kommun.

Parken på Bergstrands väg, som ritats av parkingenjör Pia Petersson, kommer att dekoreras med belysning och bestå av parkourbana, boulebana, grillplats, nya sittplatser, planteringar, träd och en spontanidrottsplats.

Tanken är att den ska erbjuda aktiviteter för såväl gammal som ung.

Idag finns rester av en basketbollplan på området, men asfalten är sprucken och korgarna slitna.

– Området har varit eftersatt en längre tid, så det är hög tid att göra något nytt här, säger Anna Bartels.

- Kommunens intention är att skapa naturliga mötesplatser och aktivitetsområden även i de yttre delarna av Simrishamn därför föll valet denna gång på Bergstrands väg.

Carl-Göran Svensson (C) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden lyfter de sociala värdena i projektet. Han menar att parken kan bidra positivt för gemenskapen mellan de boende i området.

- Tanken är att skapa en miljö som inbjuder till samvaro och möjlighet till aktiviteter för alla åldrar. I en miljö som välkomnar alla kan samspelet och gemenskapen mellan de boende växa.

För att finansiera anläggandet av den nya parken gjordes en ansökan till Boverket.

- Vi hade 2,5 miljoner i budget och fick ytterligare 1 276 000 i bidrag som vi sökte hos Boverket, berättar Anna Bartels.

Finansieringen av projektet möjliggjordes därmed och planeringen för att verkställa projektet tog fart. Anna Bartels räknar med att parken på Bergstrands väg står klar den 1 maj i år.

Carl-Göran Svensson (C) tillägger att man även kommer fortsätta upprustningen av parker och lekplatser i byarna.

– Det är viktigt att fokus inte bara ligger på centralorten. Vi har redan gjort satsningar i Brantevik, Borrby, Hammenhög, Gärsnäs, S:t Olof och andra byar. Närmast på tur står Skillinge. Nu i februari tar vi ett beslut i nämnden om vilket förslag vi ska gå vidare med. Det blir i så fall ett treårsprojekt där vi även kommer samarbeta med byalaget som vet vad som efterfrågas av byborna, säger Carl-Göran Svensson.

Parken som ritats av parkingenjör Pia Petersson, kommer att dekoreras med belysning och bestå av parkourbana, boulebana, grillplats, nya sittplatser, planteringar, träd och en spontanidrottsplats.
Foto: abar

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Nybyggt

Bollen i nät för ny park

Covid-19 må ha satt stopp för en officiell invigning av nya parken vid Bergstrands väg i Simrishamn men stämningen var ändå på topp när Anna Bartels, Carl-Göran Svensson och Emilia Hallgren invigde spontanidrottsplanen med en basketmatch.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.