unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Anläggning

Ny park ska uppmuntra till olika aktiviteter

Spontanidrottsplats, boulebana, grillplats och en parkourbana blir inslag i den nya park som Simrishamns kommun anlägger på Bergstrands väg. Satsningen är ett andra led i förverkligandet av ett allaktivitetsstråk i stan.
Carl-Göran Svensson (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och projektledare Anna Bartels tog förra torsdagen de första spadtagen till en ny park på Bergstrands väg i Simrishamn.
Carl-Göran Svensson (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och projektledare Anna Bartels tog förra torsdagen de första spadtagen till en ny park på Bergstrands väg i Simrishamn.

Tanken med allaktivitetsstråket är som namnet antyder en ambition att skapa utrymme för olika sorters aktiviteter utmed ett stråk.

– Anläggandet av Jonebergsparken var den första etappen och Bergstrands väg är nu den andra. Vår förhoppning är att kunna fortsätta att utveckla nya områden med nya typer av aktiviteter som är till för alla och gratis, säger Anna Bartels, projektansvarig på Simrishamns kommun.

Parken på Bergstrands väg, som ritats av parkingenjör Pia Petersson, kommer att dekoreras med belysning och bestå av parkourbana, boulebana, grillplats, nya sittplatser, planteringar, träd och en spontanidrottsplats.

Tanken är att den ska erbjuda aktiviteter för såväl gammal som ung.

Idag finns rester av en basketbollplan på området, men asfalten är sprucken och korgarna slitna.

– Området har varit eftersatt en längre tid, så det är hög tid att göra något nytt här, säger Anna Bartels.

- Kommunens intention är att skapa naturliga mötesplatser och aktivitetsområden även i de yttre delarna av Simrishamn därför föll valet denna gång på Bergstrands väg.

Carl-Göran Svensson (C) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden lyfter de sociala värdena i projektet. Han menar att parken kan bidra positivt för gemenskapen mellan de boende i området.

- Tanken är att skapa en miljö som inbjuder till samvaro och möjlighet till aktiviteter för alla åldrar. I en miljö som välkomnar alla kan samspelet och gemenskapen mellan de boende växa.

För att finansiera anläggandet av den nya parken gjordes en ansökan till Boverket.

- Vi hade 2,5 miljoner i budget och fick ytterligare 1 276 000 i bidrag som vi sökte hos Boverket, berättar Anna Bartels.

Finansieringen av projektet möjliggjordes därmed och planeringen för att verkställa projektet tog fart. Anna Bartels räknar med att parken på Bergstrands väg står klar den 1 maj i år.

Carl-Göran Svensson (C) tillägger att man även kommer fortsätta upprustningen av parker och lekplatser i byarna.

– Det är viktigt att fokus inte bara ligger på centralorten. Vi har redan gjort satsningar i Brantevik, Borrby, Hammenhög, Gärsnäs, S:t Olof och andra byar. Närmast på tur står Skillinge. Nu i februari tar vi ett beslut i nämnden om vilket förslag vi ska gå vidare med. Det blir i så fall ett treårsprojekt där vi även kommer samarbeta med byalaget som vet vad som efterfrågas av byborna, säger Carl-Göran Svensson.

Parken som ritats av parkingenjör Pia Petersson, kommer att dekoreras med belysning och bestå av parkourbana, boulebana, grillplats, nya sittplatser, planteringar, träd och en spontanidrottsplats.
Parken som ritats av parkingenjör Pia Petersson, kommer att dekoreras med belysning och bestå av parkourbana, boulebana, grillplats, nya sittplatser, planteringar, träd och en spontanidrottsplats.
Foto: abar

Läs mer

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn

2 x Karlsson på Werner-museet

Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.

Solen sken på pristagarna

Firande

Solen sken på pristagarna

Utdelningen av Simrishamns kommuns kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium har låtit vänta på sig, men förra onsdagen var det äntligen dags för pris- och stipendiemottagarna att kliva fram i solljuset för att ta emot sina utmärkelser.

Vårens bokbabbel ges digitalt

Simrishamn

Vårens bokbabbel ges digitalt

Alla planerade publika evenemang på Simrishamns bibliotek är inställda terminen ut, med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer till följd av covid-19. Biblioteket kommer dock att lägga ut sitt Bokbabbel, där bibliotekarierna ger boktips, som var tänkt att hållas torsdag 14 maj klockan 14, digitalt på Facebook och Instagram samma dag och tid.

Bollen i nät för ny park

Nybyggt

Bollen i nät för ny park

Covid-19 må ha satt stopp för en officiell invigning av nya parken vid Bergstrands väg i Simrishamn men stämningen var ändå på topp när Anna Bartels, Carl-Göran Svensson och Emilia Hallgren invigde spontanidrottsplanen med en basketmatch.

Kreativitet under Corona

Simrishamn

Kreativitet under Corona

Bagaren och konditorn i Simrishamn har som många andra kaféer känt av vikande försäljning i spåren av Corona. Men nu testar ägarna Karin och Paul Ludorowski ett nytt koncept som man hoppas ska bli uppskattat: pizza på fredagar.

Vernissage för brobygge

Förskola

Vernissage för brobygge

En modell av ”Vide broa” byggd av mjölkkartonger och stor skaparlust, av barnen på förskolan Backstugan, ställs just nu ut på Österlens museum i Simrishamn.