1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny utställning i Skrabban

Det är inte bara på andra våningen på Österlens museum i Simrishamn som besökarna möter nya utställningar. Också barnens egen avdelning, Skrabban, har fått en uppgradering.
Museipedagog Veronica Jeppsson visar de nya montrarna inne på Skrabban som är nersänkta i golvet och täckta med glas som tål att trampas på.
Foto: Hannah Andersson

Museipedagog Veronica Jeppsson visar in till de innersta rummen på första våningen där den nya utställningen finns. Den interaktiva berghällen har tagits bort för att ge plats åt nersänkta montrar täckta med glas som tål att trampas på. Istället för att behöva stå på tå för att kika in i en hyllmonter, kan nu även de allra minsta besökarna stå, sitta eller ligga på mage på golvet och ändå se alla de spännande föremålen som visas.

Ett sköldpaddsskal och en urna med resterna från en kremering är bara två av alla spännande föremål som visas.
Foto: Hannah Andersson

I de tre golvmontrarna visas föremål från stenålder, bronsålder, respektive järnålder, alla funna på Österlen.

– Som du ser skiftar antalet föremål i montrarna, det speglar antalet fynd som gjorts, förklarar Veronica. I varje monter har det dessutom smugit sig in ett fel som besökarna får i uppdrag att leta reda på.

På en av väggarna sitter en tavla med föremål, inga repliker utan riktiga fynd, som det är tillåtet att känna på.

– När jag gör besök ute på skolorna har jag alltid med mig föremål som barnen får lov att ta på. Det är så härligt att se reaktionerna och intresset som tänds när upplevelsen blir handgriplig.

På väggen sitter en tavla med föremål som besökarna får lov att titta närmare och känna på.
Foto: Hannah Andersson

Rummet intill den nya utställningen, där det tidigare visats film, har nu förvandlats till ett utklädningsrum. Längs en klädställning, på galgar från gamla Simrishamnsbutiker som Fischers, hänger originalkläder blandat med maskeradkläder. Här finns även en dockteater, spel, griffeltavla att rita på och runor att skriva med. Mycket kul för små museibesökare med andra ord.

För den som vill utforska nya Skrabban tillsammans med arkeolog och museipedagog ges det tillfälle redan på sportlovet. Torsdagen den 20 februari klockan 12-15 finns Veronica på plats för att berätta om sina erfarenheter och svara på frågor om vad en arkeolog egentligen sysslar med eller hur en utgrävning går till. Gruppen kommer även att få tumma egna lerkärl, på samma sätt som de gjorde under stenåldern, i forntidsverkstan. Från 5 år. Begränsat antal platser. Föranmälan till museet.

Under sportlovet bjuder museet även in till ullverkstad, tisdagen den 18 februari klockan 12-15, och skapa med skräp, onsdagen den 19 februari klockan 12-15.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.