1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny utställning i Skrabban

Det är inte bara på andra våningen på Österlens museum i Simrishamn som besökarna möter nya utställningar. Också barnens egen avdelning, Skrabban, har fått en uppgradering.
Museipedagog Veronica Jeppsson visar de nya montrarna inne på Skrabban som är nersänkta i golvet och täckta med glas som tål att trampas på.
Foto: Hannah Andersson

Museipedagog Veronica Jeppsson visar in till de innersta rummen på första våningen där den nya utställningen finns. Den interaktiva berghällen har tagits bort för att ge plats åt nersänkta montrar täckta med glas som tål att trampas på. Istället för att behöva stå på tå för att kika in i en hyllmonter, kan nu även de allra minsta besökarna stå, sitta eller ligga på mage på golvet och ändå se alla de spännande föremålen som visas.

Ett sköldpaddsskal och en urna med resterna från en kremering är bara två av alla spännande föremål som visas.
Foto: Hannah Andersson

I de tre golvmontrarna visas föremål från stenålder, bronsålder, respektive järnålder, alla funna på Österlen.

– Som du ser skiftar antalet föremål i montrarna, det speglar antalet fynd som gjorts, förklarar Veronica. I varje monter har det dessutom smugit sig in ett fel som besökarna får i uppdrag att leta reda på.

På en av väggarna sitter en tavla med föremål, inga repliker utan riktiga fynd, som det är tillåtet att känna på.

– När jag gör besök ute på skolorna har jag alltid med mig föremål som barnen får lov att ta på. Det är så härligt att se reaktionerna och intresset som tänds när upplevelsen blir handgriplig.

På väggen sitter en tavla med föremål som besökarna får lov att titta närmare och känna på.
Foto: Hannah Andersson

Rummet intill den nya utställningen, där det tidigare visats film, har nu förvandlats till ett utklädningsrum. Längs en klädställning, på galgar från gamla Simrishamnsbutiker som Fischers, hänger originalkläder blandat med maskeradkläder. Här finns även en dockteater, spel, griffeltavla att rita på och runor att skriva med. Mycket kul för små museibesökare med andra ord.

För den som vill utforska nya Skrabban tillsammans med arkeolog och museipedagog ges det tillfälle redan på sportlovet. Torsdagen den 20 februari klockan 12-15 finns Veronica på plats för att berätta om sina erfarenheter och svara på frågor om vad en arkeolog egentligen sysslar med eller hur en utgrävning går till. Gruppen kommer även att få tumma egna lerkärl, på samma sätt som de gjorde under stenåldern, i forntidsverkstan. Från 5 år. Begränsat antal platser. Föranmälan till museet.

Under sportlovet bjuder museet även in till ullverkstad, tisdagen den 18 februari klockan 12-15, och skapa med skräp, onsdagen den 19 februari klockan 12-15.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.