1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny vänskap största vinsten med friidrottsdag

De personliga rekorden avlöste varandra när ­­högstadieeleverna från grundsärskolorna i sydöst samlades för en gemensam friidrottsdag på Korsavads idrottsplats i Simrishamn.
Solen sken ikapp med ungdomarna när högstadieeleverna från grundsärskolorna i sydöst samlades för en gemensam friidrottsdag förra veckan. Oscar Gashi från Tomelilla tycker det är kul med friidrott. ”Bäst gillar jag löpningen.”
Foto: Hannah Andersson

Även om ungdomarna imponerade med sina friidrottstalanger så var det inte de sportsliga prestationerna som stod högst upp på agendan för dagen.

– Viktigast med den här dagen är att eleverna har roligt och lär känna nya kamrater, säger Oliver Andersson som går tredje året på barn- och fritidsprogrammet på Österlengymnasiet i Simrishamn.

Tillsammans med sina klasskompisar hade Oliver fått i uppgift att arrangera friidrottsdagen för högstadieeleverna från grundsärskolorna i Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo.

– Vi har jobbat med planeringen inför den här dagen under tre veckors tid, vid sidan av praktik och våra vanliga studier, så det har varit lite stressigt men framförallt väldigt kul. Den största utmaningen har varit att få till bra grupper och få allt att klaffa, men det känns som att vi har lyckats lösa det på ett bra sätt.

images5 bilder
enlarge
Bilder från friidrottsdagen.

Charlotta Wasteson, lärare på barn- och fritidsprogrammet, kan inte annat än hålla med.

– Vi jobbar med flera kurser som kan knytas till detta; specialpedagogik, aktivitetsledarskap och entreprenörskap, så det är en väldigt bra erfarenhet för eleverna.

Totalt 30 elever deltog i dagen. Efter uppvärmningen ledd av Emil Nilsson, var det dags för eleverna att, indelade i grupper, prova sina färdigheter i längdhopp, höjdhopp och kulstötning.

Emma Kjellberg, som går årskurs nio i grundskolan i Simrishamn, var också med på friidrottsdagen.

– Roligast är att få vara ute en hel dag, säger Emma och berättar att favoritgrenen är längdhopp.

Efter längd, höjd och kula väntade lunch för eleverna. På eftermiddagens program stod 100 meter löpning, stafett och prisutdelning.

– Idag är alla vinnare och får medalj! avslutar Oliver.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.