1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Motorsport

Nya motorsportflugan bilcross till Svampabanan

Lördagen den 4 maj äger SM-premiären i bilcross rum på Svampabanan i Tomelilla. Bilcross är Sveriges nya fluga inom motorsport och kan förenklat beskrivas som en blandning mellan rallycross och folkrace.
Kenneth Karlsson kläckte idén om bilcross förra året och har fått ett enormt gensvar både från publik och förare.

– Man kan säga att vi har tagit det bästa från rallycross och folkrace och slagit ihop. Bilarna är lite mer påkostade, bland annat vad gäller motorer och fjädring, säger Kenneth Karlsson, upphovsman till företeelsen, som hade premiär så sent som förra året.

Enligt Kenneth är intresset för bilcross bland förarna riktigt stort eftersom rallycross blivit för dyrt för många.

– Vi startade förra året och hade 60 tävlande och i höstas när vi började sälja startnummer till 2019 sålde vi 130 stycken på två dagar. Och nu är vi uppe i 180, säger Kenneth Karlsson.

Att den nya flugan ska locka storpublik till Svampabanan är han övertygad om.

– Det finns ett genuint motorintresse i sydöstra Skåne och alla är ju nyfikna på något nytt. Det skulle inte förvåna mig om det kommer uppemot 2 500 åskådare till SM-deltävlingen.

Till skillnad från i folkrace tävlar alla i samma klass, såväl seniorer som damer och juniorer. Vidare körs det på tid. Ungefär 120 bilar förväntas ställa sig på startlinjen den 4 maj. Efter tre kvalomgångar ska det utkristalliseras vilka 28 förare som har möjlighet att ta hem hela SM-deltävlingen.

Några av Sveriges bästa förare kommer att finnas på plats, liksom hemmaförare som har höga ambitioner och förhoppningar. Alla tävlar som sagt på lika villkor och i samma klass, vilket öppnat dörrarna för bland annat de kvinnliga förarna Camilla Wernersson från Linköping och Hanna Petersson från Anderslöv, tjejer som gjorde bra ifrån sig i bilcrossammanhang redan förra året.

I övrigt är de mest kända namnen Tobias Svärd, som vunnit 110 folkracetävlingar, och Uffe Eriksson, som är tidigare svensk mästare i rallycross.

Från Tomelilla MK deltar bland annat Thomas Bondesson med sönerna Emil och Dennis (den sistnämnda ej på bild) – Det ska bli svinkul att mäta sig med Sveriges bästa förare, säger Emil Bondesson om lördagens SM-deltävling i bilcross.
Thomas Bondessons Volvo B230 har strippats från allt onödigt.
– Det är bara att vinna som gäller, säger Joel Hult från Hästveda som tidigare vunnit fyra gånger på Svampabanan och är hoppfull inför lördagens tävling.