unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Examen

Nya utmaningar väntar för Helle efter examen

ÖM träffade hunden Helle i augusti när hon nyss startat sin skolhundspraktik på Nils Holgerssonskolan i Simrishamn. Förra veckan besökte vi årskurs 2 på nytt för att höra hur det har gått för klassens fyrbente elev.
Hunden Helle har nu tagit examen som skolhund och är redo att, tillsammans med matte Maria Månsson, arbeta med olika projekt för att locka till lärande och för att stärka barn och ungdomars självkänsla.
Hunden Helle har nu tagit examen som skolhund och är redo att, tillsammans med matte Maria Månsson, arbeta med olika projekt för att locka till lärande och för att stärka barn och ungdomars självkänsla.
Foto: Hannah Andersson

I klassrummet hos årskurs två på Nils Holgerssonskolan i Simrishamn är Helles hundbädd lika självklar som elevernas skolbänkar. Liksom hennes roll i gruppen. Kärleken till Helle är stor i klassen.

– Helle är gosig, snäll och rolig att vara med, säger Tuve Krantz. Och hon älskar när vi läser böcker för henne!

Maria Månsson är lärare i årskurs två. Helle är hennes hund och tillsammans har de utbildat sig till skolhundsekipage vid Hundens hus i Sundsvall.

– En skolhunds främsta uppgift är att sänka stressnivån och att stärka elevernas självkänsla, berättar Maria.

Maria och Helle har under läsåret gjort sitt teoretiska examensarbete tillsammans med en av eleverna i klassen. I april tog Helle sin examen som diplomerad skolhund och firade såklart tillsammans med sin klass på Nils Holgerssonskolan.

– Då fick Helle en fin scarf, berättar Lisa Pettersson.

– Och vi fick glass och varsin bok av Helle, berättar Johanna Carlsson.

4 bilder
Lektionen i muntligt berättande blir lustfylld och avslappnad tack vare Helle som hjälper till att snurra fram teman för eleverna att berätta kring.
Helle med sin nya scarf som visar att hon är diplomerad skolhund vid Hundens hus i Sundsvall.
Helle med sin nya scarf som visar att hon är diplomerad skolhund vid Hundens hus i Sundsvall.
ÖMs besök till ära får Helle visa flera av tricken hon lärt sig under utbildningen till skolhund.
enlarge

Som färdigutbildat skolhundsekipage kommer Maria och Helle att arbeta med olika projekt.

– På sommarlovet kommer vi att jobba med ett läsprojekt på Simrislundsskolans fritids, med syfte att uppmuntra barnen att hålla igång läsningen under lovet. Efter vår examen nu i vår skulle vi gästat biblioteket i en prova på aktivitet, men den har blivit framflyttad. Till hösten väntar fortsatt arbete på Nils Holgerssonskolan för oss, men vi hoppas även få fler uppdrag. Vi finns till exempel tillgängliga för läxhjälp, berättar Maria.

Det har blivit dags för lektionen att starta efter lunchrasten och medan halva klassen går iväg för att räkna matte stannar andra halvan kvar för att träna på muntligt berättande - tillsammans med Helle såklart.