GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya vindskydd ska värna om vandrare

Två sprillans nya vindskydd står klara att skydda från vädrets makter vid Vantalängan utanför Brösarp. Huset som använts för bland annat övernattning uppfyller inte säkerhetskraven.
Publicerad 4 maj 2017
Landskapsingenjör Mathilda Dahlin på Tomelilla kommun hoppas att vindskydden ska locka fler ut i naturen.
Landskapsingenjör Mathilda Dahlin på Tomelilla kommun hoppas att vindskydden ska locka fler ut i naturen.

Vantalängan som ligger väster om Brösarp längs Skåneleden, har länge använts som övernattningsplats av allt från scouter till turister och vandrare. Men det åldersstigna huset uppfyller inte kraven för vad som av Vantalängans ägare länsstyrelsen anses som säkert.

– Det handlar om brandsäkerheten. Skulle det börja brinna på nedre plan och någon sover på sovloftet, finns ingen möjlighet att ta sig ut. Därför avråder man nu från att sova inne i huset, berättar Matilda Dahlin, landskapsingenjör på Tomelilla kommun.

Nu rekommenderas övernattningsgäster att istället sova i de två nyuppförda vindskydden, som placerats ett stenkast från Vantalängan i samma skogsglänta.

Tre finansiärer

Vindskydden har finansierats av Region Skåne, länsstyrelsen och Tomelilla kommun. Kommunen har avtal med regionen angående skötseln av den del av Skåneleden som löper genom Tomelilla kommun.

– Det ligger i vårt intresse även eftersom det gynnar friluftslivet i Tomelilla kommun. Vi hoppas att det kan locka fler ut i naturen, antingen om man vill vandra, övernatta eller bara njuta av en fika här, säger Matilda.

De nya vindskydden är av Skåneledenmodell, och har uppförts vid eldningsplatserna intill Vantalängan.

Satsar på friluftslivet

Platsen kring Vantalängan är inte den enda i Tomelilla kommun som fått ett lyft när det kommer till friluftsområden. Nyligen har lekplatsen i Onslunda byggts om och byggts till. Byns naturliga samlingsplats kommer framöver att innehålla nya redskap för lek, ett vindskydd och en utetoalett. Även Skogsbacken Kronoskogen har man anpassat för friluftsaktiviteter.

– Vi har bland annat satt upp tre nya grillplatser, ett vindskydd, en utetoalett och två uppbindningsplatser för hästar i Kronoskogen, säger Matilda.

Vandringsleder och strövområden i Tomelilla kommun:

- Backaleden: gulmarkerad. 19 km lång och går söder om Verkeån från Andrarums alunbruk, via Brösarp, och fram till Haväng vid kusten.

- Byarundan i Skåne-Tranås: promenadväg längs gator och strädden. Rundan är ungefär två kilometer lång och består av inledande 12 skyltar med bild och text.

- Christinehofs Ekopark: omfattar natur- och kulturlandskapet runt Christinehofs slott. Här finns informationscenter, handikappvänliga promenadstigar, fågelskådartorn och längre vandringsleder.

- Drakamöllan naturreservat: söder om Maglehem med den sällsynta vegetationstypen sandstäpp. Drakamöllan är ett kuperat backlandskap med utsikt över både hedar, skog och hav.

- Gårdlösaleden: vandringsled på 12 kilometer genom ett omväxlande landskap med åkrar, ängar, bokskogar samt historiska och kulturella sevärdheter.

- Glimmebodaleden: blåmarkerad. 5 km lång och utgår från den fyrlängade korsvirkesgården Glimmebodagården med anor från 1700-talet. Vandringsleden bjuder på 100 meters stigning över 1,5 kilometer. Uppe på höjden bjuds utsikt mot havet.

- Kronoskogen: återplanterat område med olika trädslag. Kronoskogen ligger bredvid Tosselilla Sommarland och är en av få kommunägda naturområden. Tre motionsslingor går genom området.

- Kronovall - Store vång: stor sammanhängande hagmark i närheten av Kronovalls slott. Inom området finns fuktängar och öppet vatten. Två markerade leder finns.

- Österlenleden: vandringsleden är 19 mil lång och en del av Skåneleden. Den har både sin början och sitt slut i Ystad. Österlenleden är uppdelad i tolv etapper.

- Österlencirkeln: en 34 kilometers vandring i Brösarps backar. Från Brösarp utgår flera vandringsleder med varierande längder, bland annat förbi Vantalängan och Hallamölla vattenvall. Där finns också motionsspår för den som vill ha mer tempo.

- Skogsbacken med laxtrappa: centralt belägen naturpark som följer Välabäckens sträckning. Mitt i Tomelilla ligger Skogsbacken. Välabäcken ringlar genom området och följer man bäcken norrut når man Väladalen.

Källa: Tomelilla kommun

Text och bild: Louise Lind

Louise Lind

Vindskydden har finansierats av Region Skåne, länsstyrelsen och Tomelilla kommun.
Vindskydden har finansierats av Region Skåne, länsstyrelsen och Tomelilla kommun.
Två nya vindskydd har byggts intill Vantalängan väster om Brösarp i Tomelilla kommun.
Två nya vindskydd har byggts intill Vantalängan väster om Brösarp i Tomelilla kommun.

Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.