1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nye vd:n tror på styrkan i den lokala kraften

Håkan Rannestig har gått från ledningsgruppen i ett av Sveriges största energibolag till vd-posten på Österlens Kraft. Men han ser storheten i det lilla och lyfter fram styrkan i att vara en lokal aktör i en bransch som mer än någonsin befinner sig i hetluften.
Aldrig tidigare har det varit ett så stort fokus på energibranschen som just nu, hävdar Håkan Rannestig, som strax före jul tog över vd-posten på Österlens Kraft. Han ser fram emot att leda bolaget genom de utmaningar som väntar. Att vara störst och först är inte det viktiga. Däremot ska kunderna tydligt märka av den lokala förankringen, menar han.
Foto: Johan Bentzel

Håkan Rannestig hann knappt påbörja sin tjänst som vd på Österlens Kraft förrän det var dags att önska de 20 medarbetarna god jul och gå på en lång ledighet. Men nu har han varit i gång ett tag och börjar känna sig hemma i hörnrummet längst ner i korridoren på kontoret i Simrishamn.

Energibranschen känner han väl till. Han kommer senast från en tjänst som affärsområdeschef för distribution på Öresundskraft, dit han sökte sig för åtta år sedan, när han och hustrun Ewa flyttade till Skåne.

– Jag ringde helt enkelt runt här nere och undrade om det fanns någon som ville anställa en 50-årig gubbe, säger han och spricker upp i ett leende.

Så gick det inte till när han rekryterades till vd-posten på Österlens Kraft. Då var det i stället den nye arbetsgivaren som ringde honom. Håkan Rannestig blev glatt överraskad.

– Det är inte så många som får ett samtal om ett nytt jobb när man är nästan 60, så jag är tacksam för möjligheten. Jag har jobbat rätt länge nu och tycker att det känns kul att få ha ansvaret för ett bolag. Geografiskt ligger ju det här också perfekt.

Österlen är nämligen inte heller ny mark för Håkan Rannestig. Sedan sju år tillbaka har han och Ewa en sommarstuga i Östaröd mellan Sankt Olof och Rörum. Bit för bit har de byggt ut och till, däribland en bastu och ett gästhus, för stugan är en populär samlingspunkt för familjen.

I och med sin nya tjänst tillbringar Håkan Rannestig mer tid i fritidshuset än någonsin, även om makarna fortfarande har kvar sin lägenhet i Malmö.

– Vi kommer nog att flytta oss mer och mer hit. Min fru jobbar som stadsingenjör i Malmö, men målet är att vi ska bo permanent på Österlen.

Som ung längtade Håkan Rannestig bort från uppväxtstaden Gävle. Framför allt var det Stockholm som drog. Det kändes också självklart att utbilda sig. Med en särskild förkärlek för de naturvetenskapliga ämnena blev det en civilingenjörsutbildning vid KTH, men därefter gick flytten tillbaka till Gävle igen.

quote
Det är inte så många som får ett samtal om ett nytt jobb när man är nästan 60, så jag är tacksam för möjligheten.

Yrkeslivet inleddes på Cale, där han jobbade med att utveckla parkeringsautomater, däribland de första som det gick att använda betalkort i, en design som fortfarande används över hela landet.

Därefter arbetade han några år med mobilsystem på Ericsson, innan han för 15 år sedan tog steget över till sin nuvarande bransch efter att ha fått ett tips om ett ledigt jobb på Gävle Energi.

Håkan Rannestig medger att det är en komplex bransch, som dessutom är mitt inne i ett omvälvande skede. Klimatdebatten har satt ljuset på energisystemen på flera sätt. El och alternativa energikällor ses exempelvis som en möjlig väg ut ur världens koldioxidberoende.

För Österlens Kraft gäller det att vara på tårna och följa utvecklingen noggrant, betonar Håkan Rannestig. Inte för att leda den, det är bolaget för litet för, men för att åtminstone inte halka efter.

– Utmaningen är att springa tillräckligt fort för att inte bli irrelevanta. Vi ska hela tiden vara precis där kunden behöver oss.

Håkan Rannestig har mycket på sitt bord. I ett litet bolag måste även vd:n jobba operativt och hugga i där det behövs.
Foto: Johan Bentzel

Skillnaden är stor mellan att jobba på ett av landets tio största energibolag och att leda en betydligt mindre verksamhet. När det inte finns så många att delegera uppgifter till blir arbetet betydligt mer handfast och operativt.

Men det finns också en charm i att jobba så nära både kollegor och kunder. Håkan Rannestig ser den lokala förankringen som Österlens Krafts främsta styrka. Närvaro och närhet värderas högt i dag.

– Det måste synas att vi är lokala, annars har vi ingen relevans. Vi ska vara en kraft i kommunen och stötta traktens ungdomar, idrott och kultur. Vårt syfte är ju att se till att Österlen lever.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.