Nye vd:n tror på styrkan i den lokala kraften

Simrishamn ,
Aldrig tidigare har det varit ett så stort fokus på energibranschen som just nu, hävdar Håkan Rannestig, som strax före jul tog över vd-posten på Österlens Kraft. Han ser fram emot att leda bolaget genom de utmaningar som väntar. Att vara störst och först är inte det viktiga. Däremot ska kunderna tydligt märka av den lokala förankringen, menar han.
Foto: Johan Bentzel
Aldrig tidigare har det varit ett så stort fokus på energibranschen som just nu, hävdar Håkan Rannestig, som strax före jul tog över vd-posten på Österlens Kraft. Han ser fram emot att leda bolaget genom de utmaningar som väntar. Att vara störst och först är inte det viktiga. Däremot ska kunderna tydligt märka av den lokala förankringen, menar han.

Håkan Rannestig har gått från ledningsgruppen i ett av Sveriges största energibolag till vd-posten på Österlens Kraft. Men han ser storheten i det lilla och lyfter fram styrkan i att vara en lokal aktör i en bransch som mer än någonsin befinner sig i hetluften.

Håkan Rannestig hann knappt påbörja sin tjänst som vd på Österlens Kraft förrän det var dags att önska de 20 medarbetarna god jul och gå på en lång ledighet. Men nu har han varit i gång ett tag och börjar känna sig hemma i hörnrummet längst ner i korridoren på kontoret i Simrishamn.

Energibranschen känner han väl till. Han kommer senast från en tjänst som affärsområdeschef för distribution på Öresundskraft, dit han sökte sig för åtta år sedan, när han och hustrun Ewa flyttade till Skåne.

– Jag ringde helt enkelt runt här nere och undrade om det fanns någon som ville anställa en 50-årig gubbe, säger han och spricker upp i ett leende.

Så gick det inte till när han rekryterades till vd-posten på Österlens Kraft. Då var det i stället den nye arbetsgivaren som ringde honom. Håkan Rannestig blev glatt överraskad.

– Det är inte så många som får ett samtal om ett nytt jobb när man är nästan 60, så jag är tacksam för möjligheten. Jag har jobbat rätt länge nu och tycker att det känns kul att få ha ansvaret för ett bolag. Geografiskt ligger ju det här också perfekt.

Österlen är nämligen inte heller ny mark för Håkan Rannestig. Sedan sju år tillbaka har han och Ewa en sommarstuga i Östaröd mellan Sankt Olof och Rörum. Bit för bit har de byggt ut och till, däribland en bastu och ett gästhus, för stugan är en populär samlingspunkt för familjen.

I och med sin nya tjänst tillbringar Håkan Rannestig mer tid i fritidshuset än någonsin, även om makarna fortfarande har kvar sin lägenhet i Malmö.

– Vi kommer nog att flytta oss mer och mer hit. Min fru jobbar som stadsingenjör i Malmö, men målet är att vi ska bo permanent på Österlen.

Som ung längtade Håkan Rannestig bort från uppväxtstaden Gävle. Framför allt var det Stockholm som drog. Det kändes också självklart att utbilda sig. Med en särskild förkärlek för de naturvetenskapliga ämnena blev det en civilingenjörsutbildning vid KTH, men därefter gick flytten tillbaka till Gävle igen.

”Det är inte så många som får ett samtal om ett nytt jobb när man är nästan 60, så jag är tacksam för möjligheten.”
Håkan Rannestig

Yrkeslivet inleddes på Cale, där han jobbade med att utveckla parkeringsautomater, däribland de första som det gick att använda betalkort i, en design som fortfarande används över hela landet.

Därefter arbetade han några år med mobilsystem på Ericsson, innan han för 15 år sedan tog steget över till sin nuvarande bransch efter att ha fått ett tips om ett ledigt jobb på Gävle Energi.

Håkan Rannestig medger att det är en komplex bransch, som dessutom är mitt inne i ett omvälvande skede. Klimatdebatten har satt ljuset på energisystemen på flera sätt. El och alternativa energikällor ses exempelvis som en möjlig väg ut ur världens koldioxidberoende.

För Österlens Kraft gäller det att vara på tårna och följa utvecklingen noggrant, betonar Håkan Rannestig. Inte för att leda den, det är bolaget för litet för, men för att åtminstone inte halka efter.

– Utmaningen är att springa tillräckligt fort för att inte bli irrelevanta. Vi ska hela tiden vara precis där kunden behöver oss.

Håkan Rannestig har mycket på sitt bord. I ett litet bolag måste även vd:n jobba operativt och hugga i där det behövs.
Foto: Johan Bentzel
Håkan Rannestig har mycket på sitt bord. I ett litet bolag måste även vd:n jobba operativt och hugga i där det behövs.

Skillnaden är stor mellan att jobba på ett av landets tio största energibolag och att leda en betydligt mindre verksamhet. När det inte finns så många att delegera uppgifter till blir arbetet betydligt mer handfast och operativt.

Men det finns också en charm i att jobba så nära både kollegor och kunder. Håkan Rannestig ser den lokala förankringen som Österlens Krafts främsta styrka. Närvaro och närhet värderas högt i dag.

– Det måste synas att vi är lokala, annars har vi ingen relevans. Vi ska vara en kraft i kommunen och stötta traktens ungdomar, idrott och kultur. Vårt syfte är ju att se till att Österlen lever.